Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.



Ik heb een rekenvoorbeeld gemaakt en ik heb huiswerk voor jullie. 

Ik heb een rekenvoorbeeld gemaakt en ik heb huiswerk voor jullie.


Het rekenvoorbeeld betreft een consultant die Ä 120.000 per jaar factureert en ongeveer €20.000 kosten heeft in de vorm van een auto, in de vorm van cursussen, en in de vorm van een nieuwe computer, en natuurlijk boekhoudkosten. Dus met dat verlies van € 20.000 blijft er € 100.000 over.

Hij/zij is verplicht om € 56.000 uit te keren als salaris en daarover zou hij/zij  € 20.000 inkomstenbelastingen moeten betalen, maar gelukkig heeft hij/zij natuurlijk het grote complot van de Nederlandse Belastingdienst gevolgd. Het begint met een h en het eindigt op ypotheekrenteaftrek. Hij/zij heeft een mooi huis met een flinke hypotheek, dus de belastingdruk zakt van € 20.000 in box 1 naar Ä 15.000. Het valt dan wel mee. Wat dan resteert, na aftrek van kosten en salaris, is zo'n Ä 44.000, daarover moet 19% VPB worden betaald, en wanneer hij/zij het aan zichzelf uitkeert komt daar nog een keer 26% bij.

De belastingdruk zwerft op deze manier grofweg tussen de € 31.000 en € 33.000 per jaar.


Valt eigenlijk wel mee hè? Is niet zo hoog als dat meestal wordt gequoted, komt door die hypotheekrente aftrek onder andere en door de kosten.


Nu besluit deze consultant te emigreren naar Dubai, of als het mij ligt een ander Emiraat. Kijk zelf eventjes. En hij/zij kan dan dus die € 120.000 netto (als het ware) toucheren. We gaan er van uit dat de kosten gelijk blijven en dat klopt ook wel zo ongeveer, ook hier is een accountant nodig, ook hier is een autootje nodig, een computer, wat cursussen.... Dus houdt hij/zij € 100.000 over. Die € 100.000 die mag hij/zij bijna belastingvrij uitkeren aan zichzelf. Om heel precies te zijn: de belasting zal tussen de € 300 en € 500 zijn. Het is wat karikaturaal omdat de hele tijd in de berekening mee te nemen.


Ik ga er van uit dat hij/zij in staat is om het huis te verhuren voor de hypotheekkosten per maand plus het onderhoud. Ik ben alweer een tijd weg uit Nederland, maar ik begrijp van mijn vrienden dat dat heel makkelijk is, en dat als je je hypotheekbedrag neemt als uitgangspunt dat eigenlijk veel te laag is in de huidige markt. Doe er nog een beetje bij voor onderhoud en dan zou dat betekenen dat hij/zij de huurinkomsten netto mag ontvangen in Dubai, maar de hypotheekrente dan dus uiteraard niet meer kan aftrekken.


Met andere woorden: het huis is als het ware een .. ja geen lasten- en geen opbrengstenpost, want dat zou de berekening erg verwarren. En het zou voor mij ook erg gemakkelijk zijn om te zeggen: oh, daar kan hij/zij wel winst op maken. Dus dat doe ik niet. Wat er gebeurt is dat hij/zij € 33.000 meer overhoudt en de hypotheekkosten in Nederland, die dekte natuurlijk de woning.


En dan nu het huiswerk.

Het huiswerk is dit: ga eens kijken op ... nou doe het even netjes, want hij/zij moet natuurlijk wel heen en weer vliegen een paar keer naar Nederland. Laten we reÎel zijn, dat is gewoon zo, en dat kost pak 'm beet € 5.000 per jaar. Dan kun je een keer of 5, 6, 7 met Emirates heen en weer. Dat zijn wel serieuze kosten, en de kosten voor zijn/haar bedrijf hier, zijn misschien ook wel -zijn in elk geval hoger-  en die zullen niet helemaal worden gecompenseerd door de auto. Dus laten we zeggen er gaat nog € 10.000 aan extra kosten vanaf nadat hij/zij geÎmigreerd is. Daar krijg je een rekensom waarbij hij/zij zo ongeveer € 23.000 per jaar netto extra overhoudt. En elk jaar weer. Dat is Ä 2.000 per maand.


En dan komt nu het huiswerk toch echt: ga kijken op PropertyFinder.ae , kijk naar je hypotheekbedrag en tel daar €2.000 bij op, en ga dan kijken bij PropertyFinder.ae of bij Dubizzle.com,  wat je voor dat bedrag zou kunnen huren in Dubai.



En als je dan toch tijd over hebt laat me in de comments even weten wat je gevonden hebt. Ik ben wel benieuwd...!