Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.Moderne slavernij ontmaskerd: Een cruciale blik op de realiteit in de Emiraten en daarbuiten

Ik ga het hebben over een gevoelig onderwerp wat weinig te maken heeft met het starten van een bedrijf in de Emiraten, maar wat niet onbesproken moet blijven: moderne slavernij.


Slavernij, moderne slavernij, moet te vuur en te zwaard en overal worden bestreden. Moderne slavernij is niet per se gebonden aan de Verenigde Arabische Emiraten. Ook de NOS heeft een heel goede explainer gemaakt over moderne slavernij en eindigde die met een Roemeen die opgesloten zat in een kas in het Westland, in Nederland.


Om te begrijpen hoe moderne slavernij is aangepakt en getackeld in de Emiraten moeten we terug in de tijd, en terug naar de momenten waarop de Emiraten heel veel kritiek kregen, terechte kritiek, over het inpikken van paspoorten, het ronselen van mensen in landen, en het deze mensen naar de Emiraten brengen tegen hoge kosten die eerst moesten worden betaald, gek genoeg vaak met rente,. En voordat dan deze mensen hun paspoort terugkregen, if ever.  


Typisch gedrag van de overheid hier is, dat als er een probleem is, er een blik consultants wordt opengetrokken, die mogen over de hele wereld gaan kijken hoe het probleem kan worden getackeld, en vervolgens worden daar de beste praktijken, the best practices, uit ge-cherry-picked. En die worden ingevoerd. En dan is een groot deel van het probleem opgelost.

Om een helder voorbeeld te geven: als je op een Freezone werknemers in dienst hebt, moet je bij de meeste Freezones een vliegticket en een maandsalaris als borg betalen aan de Freezone. De salarissen worden heel vaak niet rechtstreeks uitgekeerd van werkgever naar werknemer, zoals je dat in Nederland gewend bent, maar moeten door de werkgever worden gestort in een fonds van een Freezone of van een andere overheidsentiteit, en van daaruit wordt dan de werknemer betaald. De overheid bewaakt dan dat dat op tijd gebeurt, en als er niet betaald wordt hoeft die arme Bangladeshi werknemer niet te gaan vechten met het hele grote bedrijf, maar het alleen maar te zeggen tegen de Freezone die dan vervolgens gaat vechten met het hele grote bedrijf.


Maar het belangrijkste is dit: Ik weet dat hier mensen met vier mannen op een kamer slapen en één airco hebben, onder erbarmelijke omstandigheden. Omstandigheden waarmee ik beslist niet wil ruilen.Maar... ik heb ook vrienden uit Zuid-Soedan, die beschrijven mij hoe dat dan is in Zuid-Soedan. De bewakers hier die komen allemaal uit Nigeria. Ik praat daarmee en ze spreken verdraait goed Engels, en ik leer daarvan hoe het is in Nigeria. En Ik nodig jullie allemaal uit om gewoon Google Maps te openen: neem een willekeurig punt in Bangladesh, neem een willekeurig punt in Nigeria, neem een bijna willekeurig punt India, en dan begrijp je waarom deze mensen zeggen: "Ik werk veel liever in Dubai, waar ik met vier mannen op een kamer slaap, die smerig is, met een airco, en waar ik 10, 20, 30, 50% van mijn inkomen terug kan sturen naar huis, dan dat ik in mijn thuisland blijf".


Samenvattend: moderne slavernij is very very ugly en moet worden bestreden. Maar je moet wel, voordat je daar van alles van vindt, je Nederlandse bril afzetten.