Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.Is Islamic Finance een geschikte optie voor financiering van jouw bedrijf?


Je hoeft geen Moslim te zijn om gebruik te maken van Islamic Finance om je bedrijf te financieren.

Zo, nu heb ik je aandacht want we gaan het hebben over bankleningen.In de eerste plaats: het klopt. Je kunt Islamic Finance doen als je geen Moslim bent. In de tweede plaats: reken jezelf niet rijk. Je betaalt inderdaad geen rente, maar je staat een stuk van de winst af. En voordat je nu een een Islamic Financed Loan voor je bedrijf neemt, verdiep je er even grondig in.


In de tweede plaats: er zijn een paar basisregels die ik sowieso kan geven over het verkrijgen van een lening, en ze zijn niet goed. Het is moeilijk om bij een bank een lening te krijgen, ondanks het feit dat er op dit moment bij de banken van de Emiraten 25 miljard wordt geleend, in euro’s aan bedrijven.


In de eerste plaats krijg je eigenlijk nooit een lening als je niet een jaar bestaat. Met andere woorden: een bedrijf hier opzetten en meteen naar een bank gaan: zinloze exercitie. Dat geldt ook als je nog jonger bent dan 21 jaar. Je moet echt 21 jaar of ouder zijn, anders krijg je beslist geen lening. Dan moet je er rekening mee houden dat banken geen lening verstrekken aan bedrijven die minder omzet maken dan €250 000 per jaar. Opnieuw euro's. Het is natuurlijk een beetje een getal met een bandbreedte, maar ga er dus vanuit dat als je €100.000 per jaar omzet, je geen lening krijgt bij een bank. En misschien moet je er blij om zijn, want de rentepercentages bij de banken hier zijn voor bedrijfsleningen hoog. Reken op toch wel 15% per jaar en soms 20%.  Au….


Dus je kunt je afvragen hoe graag je het moet willen. Wat belangrijk is is dat de bank, die een lening verstrekt, zal eisen, in bijna alle gevallen, dat je Corporate Bank Account ook bij die bank loopt.


Het gekke fenomeen, vind ik zelf, is dat dochterondernemingen, waarvan dus de holding in Nederland of België staat, soms makkelijker een lening krijgen dan zelfstandig gevestigde bedrijven. En dat komt dan omdat ze de leningsverplichting, de aflossingsverplichting, op hele strakke, internationaal goede manier door weten te schuiven naar de moedermaatschappij in Belgie of Nederland. En dat geeft dan de bank een stukje extra zekerheid.Uiteraard is het zo dat je moet zorgen dat je een goede creditscore hebt, en dat banken wel inzicht hebben in jouw creditcard History. Dus als die heel erg slecht is, dan heb je meteen al een probleem.