Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.Kun je stemmen als je bent uitgeschreven uit Nederland en in de Verenigde Arabische Emiraten woont?Kun je stemmen als je bent uitgeschreven uit Nederland en in de Verenigde Arabische Emiraten woont?

Antwoord: hier in de Verenigde Arabische Emiraten kan ik niet stemmen want de Arabische Emiraten zijn geen democratie. Daar kan ik heel veel over vertellen en ik kan ook uitleggen dat er toch wel mechanismen zijn waarbij Emirati, de lokale bevolking, invloed kan uitoefenen op het beleid. Maar daar gaat het niet om.


Als Nederlander, die uitgeschreven is uit Nederland, kan ik nog steeds stemmen. Ik krijg namelijk, als ik het aanvraag, stembiljetten toegestuurd. Ik kan maar voor twee verkiezingen stemmen: de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Ik kan niet meer stemmen voor de gemeenteraadverkiezingen, wat logisch is want welke gemeente zou het moeten zijn, ik ben immers uitgeschreven. En ik kan dus ook niet stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen, immers welke provincie zou het moeten zijn. Dat betekent dus ook dat ik geen invloed meer heb op de Eerste Kamer.

Maar het betekent dus wel dat, terwijl je uitgeschreven bent uit Nederland en woont in de Verenigde Emiraten, je nog steeds kunt stemmen en je stemrecht niet verliest. Dat moet je wel regelen door een link te volgen die ik hier onderin zal zetten, waarbij je je kunt aanmelden om geregistreerd te worden als stemgerechtigde.


Wat is nu het operationele probleem?

Verkiezingen in Nederland zijn geheim. En het betekent dat je dus een envelop krijgt waarin je twee dingen moet doen.

1, Je moet een kopie maken van je paspoort en die moet je erin doen, zodat je kunt laten zien dat je stemgerechtigd bent.

En 2,  de andere envelop heeft je stembiljet. En wat er dan gebeurt als je het opstuurt is dat ÈÈn ambtenaar controleert: je bent stemgerechtigd, en een andere ambtenaar, nadat je stemgerechtigd bent verklaard, registreert je stem. En op die manier is dus je anonimiteit alsnog gewaarborgd.


Kleine politieke oproep van mijn kant: Er is veel mis met Nederland, maar het is wel een vrije democratie. Ga stemmen als dat kan! En hetzelfde geldt voor het Europees Parlement op 6 juni.

Ga je niet stemmen dan moet je ook daarna gewoon je mond houden als het gaat om politiek.