Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.Waar vind je je roze sticker?

Paul, Ik heb mijn Emirates ID gekregen en ik heb geen roze sticker in mijn paspoort met daar op de Visa gegevens. Dat vond ik helemaal niet erg, maar nu vraagt de Dubai Economic Department of ik even de informatie wil geven en even een kopie wil maken van mijn roze sticker, die ik dus niet heb. Hoe los ik dit op?

Nou als volgt: het klopt dat sinds ongeveer een jaar of anderhalf de Emiraten gestopt zijn met het innemen van je paspoort en daarin een roze sticker zetten. Dat is op zich hartstikke fijn, want dat betekende vroeger dat je altijd een paar dagen je paspoort kwijt was, kon je het land dus echt niet uit, en dan moest je hopen dat de stickermachine niet kapot was (wat ik ook nog een keer heb meegemaakt). Dus dat je geen roze sticker meer krijgt in je paspoort dat is op zich wel prettig. Maar je hebt wel een probleem. Want inderdaad de Dubai Economic Department kan soms vragen naar de roze sticker. En ook de autoriteiten bij de Freezones kunnen dat, en ook de Tax authorities kunnen dat.

De reden dat ze die roze sticker willen hebben, en niet je Emirates ID, zit erin dat op je roze sticker je Unified ID nummer staat. En dat is een nummer wat je de rest van je leven hier in de Emiraten bij je zult houden. Met excuses voor de waterscooter die daar aan komt rollen, en dat is vervelend geluid. Toch praat ik even door.

Die roze sticker kun je echter wel vinden in je UAEICP app. Daarop kun je inloggen met de UAE pass. Als je dat doet dan zul je zien dat je daar je roze sticker gemakkelijk kunt vinden onder My Visa, en je kunt hem ook heel handig als pdf downloaden en opsturen naar de autoriteiten die erom vragen.

Het grappige van die stomme waterscooter die langskomt, I hate those things, is dat in elk geval wel daarmee bewezen is dat dit niet een of andere nep achtergrond is. Dus dat is dan toch weer even mijn win:-(