Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.Box 2 en box 3 worden verhoogd per 1 januari 2024

Boksen, nee niet de sport, maar de boxen van de Inkomstenbelasting.


Die worden verhoogd, want de Tweede Kamer heeft gesproken, en per 1 januari 2024 gaat het tarief van box 2 naar 33%. Historisch gezien was dat eigenlijk altijd 25% en het gaat dan om het geld wat de directeur groot aandeelhouder uit zijn BV haalt. Nadat hij of zij winstbelasting heeft betaald.


Directeur Groot Aandeelhouder; ik heb het eerder gezegd, het is een heel ongelukkige naam omdat dan iedereen denkt aan heel rijke mensen, maar ook de fietsenmaker op de hoek kan heel verstandig zijn geweest en zijn bedrijf omgezet hebben naar een BV. Want mocht hij ooit een fout maken en iemand komt ernstig ten val, dan wil hij niet hebben dat hij met zijn hele privé hebbben en houden instaat voor de gevolgschade, maar dan moet die claim landen in de BV.


Heeft diezelfde fietsmaker elke 10 jaar keurig €20.000 in de BV opzij gelegd, dan staat daar een vermogen van 2 Ton in de BV. Zou hij dat nu aan zichzelf uitkeren, betaalt hij €50.000 belasting, dat is eigenlijk al stevig als je je realiseert dat er landen zijn die geen dividendbelasting hebben, en dat stijgt dan dus naar €66.000 aftikken over de 2 Ton.


Mind you, hij heeft er al belasting over betaald.


Is dit erg? Ja, want er is geen enkele politieke partij die het voor de fietsenmaker op gaat nemen.


2 Ton is heel veel geld voor heel veel mensen en dat de fietsenmaker daar mogelijk 10 jaar voor nodig heeft gehad om dat opzij te leggen, en dat dat dan dus ongeveer gaat om €1700 a €1800 per maand wat hij opzij legt, wat dus helemaal niet zo extreem is, die tijd die krijg je niet om het uit te leggen.


Kortom, voldongen feit, de belasting gaat omhoog naar 33% voor iedereen die een BV heeft in Nederland.Er is meer aan de hand, en dat is box 3, dat is belasting op iets wat je hebt, vermogen. Nou, ook die belasting gaat omhoog en het voert te ver om daar hier op in te gaan.


Ik merk alleen op dat de Verenigde Arabische Emiraten geen dividendbelasting kennen, en ik ook nooit in de pers plannen heb gezien in die richting.


Ik merk op dat de Verenigde Arabische Emiraten geen belasting op bezit kennen, en ik ook nooit berichten in de krant heb gelezen die die kant op gaan. En dat geldt dus ook voor iedereen die crypto's heeft. Afgezien van een paar hele donkere crypto's die hier verboden zijn: Monero en ZCash, geldt dat er geen belasting wordt geheven op je crypto bezit.Met andere woorden: als je voornemens bent wat over te houden van je harde werk, dan is Nederland misschien niet meer het meest uitgelezen land om te ondernemen. To put it mildly