Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.Discriminatie van vrouwen in de sharia

Paul, hoe kun jij nou zeggen dat het middenoosten een goede plek is voor vrouwen, als je weet dat vrouwen worden gediscrimineerd? Als hun man overlijdt dan vererft bijna alles in de mannelijke lijn en krijgt de vrouw maar ÈÈn-achtste.


Ja dat klopt. In de Sharia is het zo dat als een man en een vrouw getrouwd zijn, en de man overlijdt, dat het grootste deel van het vermogen, 7/8 inderdaad, vererft in de mannelijke lijn.

Maar dan vergeet je dus, dat ook in de Sharia, bij het huwelijk die man geacht wordt een bruidsschat aan de vrouw te betalen. En je vergeet ook dat de broers van de man geacht worden zorg te dragen voor de weduwe.

Als je dus het totale systeem bekijkt, dan is dat niet specifiek oneerlijk voor vrouwen. Het wordt problematisch op het moment dat je gaat systeem-hoppen. Als je vanuit een Europese visie of een Europees huwelijk naar het midden-oosten verhuist en verder helemaal niets regelt. Ja, dan ziet het er voor de vrouw een stuk minder goed uit. Want in Europa heeft ze natuurlijk niet een bruidschat gekregen bij het huwelijk in de meeste gevallen. En het is ook niet zo dat de broers van haar man zich heel erg verantwoordelijk voelen om haar te verzorgen mocht de man komen te overlijden.


Dus als je het hele systeem bekijkt is er eigenlijk helemaal niks mis mee. Maar als je gaat systeem-hoppen, ja dan moet je je echt even heel goed laten adviseren.

En ik heb een aardig bewijs dat er met het systeem als zodanig niet veel mis is, want de Emiraten scoren al niet slecht op de World Happiness Index, maar de gelukkigste groep in de Emiraten dat zijn vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, volgens dat goed uitgevoerde onderzoek.