Dutch Lawyer in de UAE



Naamgeving bij geboorte van een Nederlands kind in de UAE

woensdag 9 april 2025 09:53

1. Naamgeving bij geboorte van een Nederlands kind in de UAE

1.1 Geboorteaangifte in Dubai

Als je kind in Dubai wordt geboren, doe je eerst geboorteaangifte bij de lokale autoriteiten:

  • In het ziekenhuis waar de bevalling plaatsvond krijg je een "notification of birth".
  • Daarna vraag je bij het Ministry of Health and Prevention (MOHAP) of de bevoegde gezondheidsautoriteit van het emiraat (bijvoorbeeld de Dubai Health Authority) de officiële geboorteakte aan.
  • Deze akte wordt meestal opgesteld in het Arabisch met een Engelse vertaling.
  • Deze akte hoef je niet te legaliseren bij het Ministry of Foreign Affairs (MOFA) van de UAE, omdat het document in de UAE is opgesteld en daar wordt gebruikt voor registratie. Voor gebruik bij Nederlandse autoriteiten volstaat de Engelstalige versie meestal, zonder verdere legalisatie binnen de UAE.

1.2 Naam op de geboorteakte in Dubai

De naam van het kind wordt geregistreerd als één aaneengeschreven naamreeks. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voornaam en achternaam. Dat komt doordat de Verenigde Arabische Emiraten geen burgerlijke stand kennen zoals in Nederland. De uitgifte van de geboorteakte is onderdeel van een administratief medisch systeem, bedoeld voor praktische zaken zoals identiteitsdocumenten en verblijfsvergunningen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voornaam en achternaam in dit systeem.

In plaats daarvan wordt in de UAE gewerkt met een systeem dat cultureel en administratief gebaseerd is op afstammingslijnen. Deze structuur is traditioneel en wordt ook gebruikt in juridische en religieuze contexten.

1.2.1 Arabische naamstructuur

In de Arabische naamgevingsstructuur bestaat een volledige naam uit:

  1. de voornaam van het kind (bijv. Ahmed),
  2. gevolgd door de voornaam van de vader (bijv. Mohammed),
  3. gevolgd door de voornaam van de grootvader (bijv. Salim),
  4. eventueel gevolgd door een stamnaam (bijv. Al Mazrouei).

Een voorbeeld van zo’n naam is: Ahmed Mohammed Salim Al Mazrouei. De onderdelen vormen samen de volledige naam. Er is geen apart veld of juridische status voor de “achternaam” zoals wij die kennen.

1.2.2 Voor buitenlandse (Nederlandse) ouders

Voor kinderen van buitenlandse ouders is het systeem iets flexibeler. Ouders mogen zelf bepalen welke naam zij invullen, bijvoorbeeld alleen de eigen familienaam of een dubbele achternaam volgens Nederlands recht. Wel geldt ook voor hen dat er technisch maar één naamveld beschikbaar is: alle namen worden als één reeks geregistreerd, zonder onderscheid tussen voor- en achternaam.

De autoriteiten controleren niet of het een traditionele volgorde betreft. Wel moet de naam aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen: ze mag geen aanstoot geven en moet uit minimaal twee onderdelen bestaan (bijvoorbeeld een voornaam en een achternaam).

Dit betekent dat je als ouder geen aparte voornaam en achternaam kunt invoeren; je moet de volledige gewenste naam dus exact zo in dat ene veld opgeven. Dat geldt ook als je een dubbele achternaam wilt opnemen volgens Nederlands recht.

1.2.3 Voorbeeld

  • Als je bijvoorbeeld alleen 'Emma' in het veld invult, dan komt er alleen 'Emma' op de akte te staan.
  • Als je 'Emma Jansen' opgeeft, dan komt de naam 'Emma Jansen' als één naamreeks op de akte. Er is geen extra controle of automatische splitsing.

1.2.4 Belang voor Nederlandse registratie

Omdat Nederland wél onderscheid maakt tussen voornamen en achternaam, en dit essentieel is voor de juiste verwerking in een Nederlands paspoort of geboorteakte, moet je als ouder vooraf goed bepalen:

  • Welke voornamen je wilt opnemen (bijv. Emma Sofie);
  • Welke achternaam je wilt opnemen (bijv. Jansen of Jansen de Vries);
  • En in welke volgorde dit in de naamreeks op de UAE-akte moet worden vermeld, zodat dit bij de Nederlandse registratie zonder problemen kan worden gesplitst.

Als de opgegeven naam niet aansluit bij het Nederlandse naamrecht – bijvoorbeeld omdat er te weinig naamdelen zijn, of de volgorde verwarrend is – dan kan dit leiden tot administratieve problemen bij de paspoortaanvraag of het opmaken van een Nederlandse geboorteakte. Een fout kan dan alleen worden hersteld via een procedure tot naamsvaststelling bij Dienst Justis, wat veel tijd en bewijsstukken vereist.

Samenvattend: de UAE hanteren één enkel naamveld zonder technische of juridische onderverdeling in voor- en achternaam. Ouders mogen vrij kiezen hoe zij dat veld invullen, maar moeten beseffen dat de naam exact zo op de geboorteakte terechtkomt en later wordt overgenomen in zowel UAE- als Nederlandse documenten. Het is daarom van groot belang dat je vóór de aangifte bepaalt hoe je de namen wilt structureren in overeenstemming met het Nederlandse recht.


2. Naamskeuze en dubbele achternaam

Sinds 1 januari 2024 is het in Nederland mogelijk om een kind een dubbele achternaam te geven: de naam van beide ouders, in een volgorde naar keuze. Deze mogelijkheid geldt alleen bij het eerste gezamenlijke kind. Eén van de ouders moet de Nederlandse nationaliteit hebben.

De dubbele achternaam mag bestaan uit maximaal twee naamdelen. Namen zoals 'De Vries' of 'Van den Bosch' gelden als één naamdeel. Heeft een ouder zelf al een dubbele naam? Dan mag maar één daarvan worden doorgegeven. Koppelteken of tussenvoegsels worden niet gebruikt: de namen worden direct achter elkaar geplaatst (bijvoorbeeld: Jansen De Vries).

Deze regeling geldt ook als het kind in het buitenland wordt geboren, dus ook in de UAE. In de geboorteakte van de UAE is slechts één naamveld beschikbaar. Ouders moeten de gewenste voornamen én de volledige dubbele achternaam dus zelf als één doorlopende naamreeks invullen (bijvoorbeeld: Emma Sofie Jansen De Vries).

Als ouders bij het consulaat of de gemeente geen verklaring van naamskeuze afleggen, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader. Deze keuze kan niet meer worden aangepast nadat er al een paspoort is afgegeven of de geboorteakte in Nederland is ingeschreven.

Een gemaakte keuze geldt automatisch ook voor volgende gezamenlijke kinderen van deze ouders.

2.1 Verklaring van naamskeuze bij het consulaat of de ambassade

Als ten minste één ouder de Nederlandse nationaliteit heeft, kun je de geboorte ook laten registreren via de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi of het consulaat-generaal in Dubai. Je doet dit vóórdat je een paspoort aanvraagt of de geboorteakte in Nederland laat inschrijven. Er bestaat geen 'Nederlandse consulaire geboorteakte'. Wel kan het consulaat een verklaring van naamskeuze opnemen en de gegevens gebruiken voor een paspoortaanvraag.

2.1.1 Wat het consulaat of de ambassade wel en niet doet

Een geboorte die in het buitenland heeft plaatsgevonden, kan bij een Nederlandse vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) niet worden vastgelegd in een officiële geboorteakte.

Wat de ambassade of het consulaat wél doet:

  • een verklaring van naamskeuze opnemen (alleen bij het eerste gezamenlijke kind);
  • de geboorteakte uit de UAE accepteren als basis voor een paspoortaanvraag;
  • begeleiding bieden bij de voorbereiding op inschrijving bij de gemeente Den Haag.

2.2 Verklaring van naamskeuze bij de gemeente Den Haag

Wil je een officiële Nederlandse geboorteakte laten opmaken, dan moet je de geboorteakte uit de UAE laten inschrijven bij:

Afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag
Postbus 12600,
2500 DJ Den Haag
Nederland
E-mail: LT@denhaag.nl

2.2.1 Benodigde documenten

  • De originele geboorteakte uit de UAE, met Engelse vertaling als deze niet standaard is meegeleverd;
  • De huwelijksakte van de ouders (maximaal 1 jaar oud), gelegaliseerd en vertaald als deze buiten Nederland is afgegeven;
  • Paspoorten en Emirates ID van beide ouders;
  • Ziekenhuisverklaring met exacte datum en tijdstip van geboorte (optioneel);
  • Eventuele verklaring van naamskeuze (indien al afgelegd);
  • Begeleidende brief waarin je verzoekt om inschrijving van de geboorteakte in de registers van de burgerlijke stand.

Je kunt deze stukken per post of digitaal indienen. Digitaal doe je dat via e-mail naar LT@denhaag.nl. Vermeld altijd duidelijk dat het gaat om de inschrijving van een buitenlandse geboorteakte.

2.3 Tijdstip en voorwaarden voor registratie

De registratie moet gebeuren vóórdat er een Nederlands paspoort wordt aangevraagd of een andere officiële inschrijving in Nederland plaatsvindt. Als je eerst een paspoort aanvraagt zonder voorafgaande registratie of naamskeuze, wordt de hele naamreeks uit de UAE-akte automatisch als achternaam geregistreerd.

Dat kan alleen achteraf worden gecorrigeerd via een naamsvaststellingsprocedure bij Dienst Justis.



3. Naamsvaststelling bij Dienst Justis

Als de naam op het paspoort of in de registratie niet klopt met wat volgens het Nederlandse recht de juiste achternaam is, kun je een verzoek tot naamsvaststelling indienen bij:

Dienst Justis
Postbus 20300
2500 EH Den Haag
Nederland

3.1 Wanneer is dit nodig?

  • Als er in de UAE-akte alleen een voornaam staat (bijv. 'Emma'), en geen achternaam;
  • Als de volledige naam als achternaam wordt geïnterpreteerd en het veld 'voornamen' in het paspoort leeg blijft;
  • Als de volgorde van de naamdelen niet klopt met wat de ouders bedoeld hadden.

3.2 Procedure

  1. Stel een verzoekschrift op waarin je uitlegt wat er fout is gegaan en welke naam volgens jullie de juiste is.
  2. Voeg toe:
    • De geboorteakte uit de UAE (met Engelse vertaling);
    • Paspoorten van beide ouders;
    • Huwelijksakte van de ouders (gelegaliseerd en vertaald);
    • Schriftelijke verklaring van beide ouders waarin ze bevestigen wat de beoogde achternaam is.
  1. Verstuur dit geheel naar Dienst Justis.
  2. Wacht op een beschikking (gemiddeld 6 tot 9 maanden).

3.3 Kosten

In 2025 bedraagt het tarief voor een naamsvaststelling € 835.

Na ontvangst van de beschikking kun je bij de gemeente Den Haag de juiste naam laten inschrijven en een nieuw paspoort aanvragen.


Digital Assets Law No. 2 of 2024