Dutch Lawyer in de UAE
Importheffingen van de VS. Nu doorstappen naar de Emiraten? Is dat handig?
dinsdag 8 april 2025 10:25
Hoge Amerikaanse importheffingen op jouw producten. Wat nu?
Een volledige analyse in het licht van de Amerikaanse importheffingen per april 2025.
Inleiding
Sinds april 2025 gelden er nieuwe importheffingen voor producten die vanuit het buitenland naar de Verenigde Staten worden ingevoerd. Deze maatregel beïnvloedt zowel goederen die direct worden geëxporteerd, als producten die via andere landen worden doorgevoerd of herverpakt. Voor Nederlandse ondernemers met een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) of overwegingen in die richting, is het belangrijk om te weten welk land op dit moment het meest strategisch is om te vestigen.
Nederland – gevestigd binnen de EU, maar met hogere lasten
Nederland heeft een sterke reputatie als handelsland binnen de Europese Unie. Producten uit Nederland worden wereldwijd gewaardeerd en oorsprongsdocumenten uit Nederland zijn betrouwbaar en worden zonder problemen geaccepteerd door de Amerikaanse douane. Tot voor kort waren de tarieven laag. Sinds april 2025 is daar verandering in gekomen. De VS heft nu een gemiddeld importtarief van 20% op alle goederen uit de EU.
Daarnaast zijn er structurele nadelen: Nederland kent een hoge vennootschapsbelasting (25,8% in het gunstigste geval), en dividendbelasting (15% in het gunstige geval) en relatief hoge arbeidskosten. Voor bedrijven die Europese producten produceren en exporteren, blijft Nederland interessant. Maar voor bedrijven die goederen importeren uit bijvoorbeeld Azië en deze opnieuw exporteren naar de VS, is Nederland door de hoge heffingen en belastingen minder aantrekkelijk geworden.
De Verenigde Arabische Emiraten – fiscaal aantrekkelijk en gunstig voor wederuitvoer
De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) zijn aantrekkelijk voor ondernemers die internationaal opereren, met name richting de Verenigde Staten. Het nieuwe importtarief voor goederen uit de UAE naar de VS bedraagt 10%. Dit is aanzienlijk lager dan het tarief voor EU-goederen, en veel gunstiger dan tarieven voor landen als China (34%) en Vietnam (46%).
Produceer je nu al in bijvoorbeeld Vietnam of Thailand? Dan is het een overweging om die productie - deels - over te brengen naar de Verengide Arabische Emiraten. Als je daadwerkelijk in de Emiraten produceert en exporteert naar de VS, en je doet dat nu vanuit Vietnam, dan praten we over een verlaging van de importheffing in de Verenigde Staten van 46% naar 10% (!)
Maar let op! Producten moeten daadwerkelijk in de UAE geproduceerd of wezenlijk veranderd zijn om de oorsprong 'UAE' te mogen voeren. Hier is veel regelgeving over en die wordt streng gehandhaafd. Slechts opslag of her-verpakken in een free zone is niet voldoende. De Amerikaanse douane accepteert geen oorsprongsverklaring op basis van een 'certificate of re-export' uit een free zone zoals JAFZA of AJMAN. Alleen bij 'substantial transformation' mag het product als afkomstig uit de UAE worden beschouwd.
Correcte oorsprong is cruciaal
De Amerikaanse douane (Customs and Border Protection – CBP) beoordeelt het land van oorsprong op basis van waar het product daadwerkelijk is geproduceerd of wezenlijk gewijzigd. Het verkeerd aangeven van de oorsprong heeft ernstige gevolgen:
- Goederen kunnen worden geweigerd bij de grens.
- Er kunnen boetes worden opgelegd tot 100% van de waarde van de zending.
- In ernstige gevallen kan strafrechtelijke vervolging volgen, bijvoorbeeld bij opzettelijke misleiding. Kortom, neem dit serieus!
Het gebruik van verkeerde HS-codes, misleidende labels zoals 'Made in UAE' of inconsistente documentatie leidt in de praktijk tot blokkades, extra douane-inspecties en financiële schade.
Wat vraagt de Amerikaanse douane?
De CBP vertrouwt op een combinatie van documenten om de oorsprong van producten vast te stellen:
- Commerciële factuur met correcte oorsprongsvermelding en productomschrijving
- Certificate of Origin van een erkende Kamer van Koophandel
- Bill of Lading en paklijst
- Eventueel aanvullende productiebonnen, verklaringen van fabrikanten of foto's van productieprocessen
Alle informatie moet consistent zijn. Bij twijfel of tegenstrijdigheid past de CBP het hoogste tarief toe wat toegepast mag worden.
Wanneer is welk land strategisch beter, Nederland of de VAE?
☞ Lever je Europese producten rechtstreeks aan de VS? Kies voor Nederland.
☞ Importeer je producten uit Azië en voer je ze door naar de VS? Dan is vestiging in de UAE vaak voordeliger.
☞ Wil je belastingvoordelen en minimale regelgeving? De UAE biedt hiervoor de meeste ruimte.
☞ Voer je bewerkingen uit aan producten voordat je ze naar de VS exporteert? Dan is de UAE aantrekkelijk, mits er sprake is van substantiële wijziging.
☞ Verkoop je software of diensten aan Amerikaanse klanten? Ook dan is de UAE fiscaal aantrekkelijker, afhankelijk van je IP-structuur.
De Verenigde Arabische Emiraten bieden op dit moment een gunstiger vestigingsklimaat voor bedrijven die producten importeren en assembleren voor de Amerikaanse markt. Nederland blijft van waarde voor bedrijven die hoogwaardige EU-producten exporteren. De keuze is strategisch: afhankelijk van je leveranciers, klanten en toeleveringsketen kan de UAE je aanzienlijke voordelen bieden – zolang je strikt voldoet aan de regels voor oorsprongsverklaring en documentatie. En de tijd dat je per se een inwoner van de emiraten als aandeelhouder bij je bedrijf moest betrekken, liggen ook alweer jaren achter ons. Je kunt dus gewoon 100% van de aandelen zelf hebben en je betaalt maximaal 9% belasting over de jaarwinst die hoger is dan circa €90.000.
Digital Assets Law No. 2 of 2024