Dutch Lawyer in de UAE
Waarom heb je in Nederland een testament nodig als je in de UAE woont?
maandag 17 maart 2025 07:39
Vraag: #Hilda, ik wil een testament laten opstellen voor mijn assets in Nederland en de UAE. Nu lees ik op internet dat niet alle drie de opties die je in de Verenigde Arabische Emiraten hebt (Dubai courts testament, DIFC testament, ADJD testament) geldig zijn in alle Emiraten. Dat betekent dat als ik iets opbouw in een ander Emiraat, er geen dekking is van mijn testament en ik dus een nieuw testament nodig heb? Maar hoe kan het dan dat mijn Nederlandse eigendommen wel worden gecoverd onder mijn testament in de UAE?
Antwoord:
Alle drie de testamentvormen zijn federale testamenten. Dat betekent dat assets in alle Emiraten er onder vallen.
Alle drie de testamentvormen zijn niet geldig in Nederland. Ik ben er natuurlijk van op de hoogte dat DIFC meldt een "worldwide Will" aan te bieden, maar het DIFC testament is een common law testament, gebaseerd op de Engelse wetgeving, waar mensen ook zelf hun eigen testament mogen opstellen, zonder inmenging van een notaris. Alleen in landen die ook een common law systeem hanteren wordt een DIFC testament geaccepteerd. Deze bewering is dus niet waar, en als je de kleine lettertjes leest, dan zie je ook dat DIFC meteen meldt dat je contact moet zoeken met een ter zake kundige jurist.
Met heel veel moeite kan een Nederlandse notaris echt wel je UAE testament van toepassing verklaren op je assets in Nederland en dezelfde verdeling aanhouden.
Maar ik ken het notariaat goed. Ik ben onder andere manager geweest van twee juridische afdelingen bij de KNB, de notariele beroepsorganisatie in Den Haag.
Notarissen in Nederland zijn niet internationaal georienteerd, ook al beweren ze op hun website iets anders. Een notaris moet aan gigantisch veel eisen voldoen, en is bang om aansprakelijk gesteld te worden bij een internationale nalatenschap in een land waarvan zij de regels niet kent. En waar je erfgenamen dan tegenaan zullen lopen is dat ze na jouw overlijden geen notaris kunnen vinden in Nederland die uberhaupt je UAE nalatenschap wil afwikkelen.
En notarissen in Nederland hebben het druk, kampen met onvoldoende personeel, waarom zouden ze dan vrijwillig een ingewikkelde buitenlandse nalatenschap gaan afwikkelen waarvoor hun aansprakelijkheidsverzekering mogelijk geen dekking biedt?
En vindt de notaris het mega uitdagend om eens iets anders te doen, dan krijgen je erfgenamen te maken met een torenhoge factuur omdat de notaris van alles moet uitzoeken op kosten van de nalatenschap, tegen EUR 250 ex BTW per uur.
En als je een Dubai courts testament hebt wordt het nog minimaal EUR 8000 duurder, want dan moet de notaris veel meer gaan uitzoeken dan bij een DIFC of een ADJD testament, aangezien een Dubai courts testament geen zekerheid biedt of dit wel het meest recente testament is.
Dan hebben we in Nederland ook te maken met zoiets als successiebelasting. En als jij je UAE testament door iemand anders dan ondergetekende hebt laten opstellen dan is daar geen rekening mee gehouden. En ook ik heb in de UAE maar beperkte mogelijkheden om dat te besparen, want ik kan niet zomaar verwijzen naar buitenlands recht.
Lang verhaal kort: ik adviseer Nederlanders met assets (ook een pensioen is een asset) in Nederland altijd om even contact te zoeken met een Nederlandse notaris om in Nederland een Nederlands testament te laten opstellen voor de Nederlandse assets. Dat is helemaal niet duur, er wordt voorzien in de situatie dat je misschien op je oude dag terugkeert naar Nederland, je bespaart er
successiebelasting mee, en het allerbelangrijkste; je voorkomt heel veel ellende en torenhoge rekeningen voor je nabestaanden na overlijden.
Digital Assets Law No. 2 of 2024