Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


De zaak van Bianca: Kinderen, TV-optredens en Ouderlijke Toestemming

woensdag 3 april 2024 00:00

Bianca heeft verschillende kinderen van verschillende vaders en zit al jaren in de bijstand. Ze is er dolgelukkig mee, lekker de hele dag roken en op de bank liggen t.v. kijken, of wandelen met haar negen honden. En door alle toeslagen waar ze recht op hebben kan ze prima rondkomen, want als ze aan het werk gaat kost dat haar geld. Bianca is vooral fan van het programma "Steenrijk, straatarm".  Bianca heeft het programma al veertien keer aangeschreven, en uiteindelijk wordt ze gebeld dat ze mee mag doen met haar gezellige samengestelde gezin. Bianca en haar partner en kinderen spelen dan het arme gezin. Haar jongste, Giancarluccio, is zes jaar, en loopt wat achter. Hij kan nog steeds niet goed praten.  

Arie, de vader van Giancarluccio die op een ander adres woont (hij en Bianca zijn al jaren uit elkaar), hoort dat het gezin, met Giancarluccio, wil deelnemen aan het programma. Arie vindt dat het niet goed is voor Giancarluccio om op televisie te verschijnen. En misschien wordt hij na de uitzending uitgelachen door anderen omdat hij alleen kokela, koekje en chnoepje kan zeggen. Arie wil geen toestemming geven om Giancarluccio in het programma te laten aantreden. 

Bianca stapt naar de rechter en vraagt om vervangende toestemming.   Na het horen van beide kanten van het verhaal, besluit de rechter in kort geding dat het niet in het belang van Giancarluccio is om aan het programma deel te nemen. Bianca heeft immers geen controle over hoe mensen op de televisie-uitzending zullen reageren, en dit zou nadelig zou kunnen zijn voor Giancarluccio. Het argument van Bianca dat ze door deelname aan het programma leuke dingen kunnen doen wijst de rechter af. Er zijn genoeg andere manieren om als gezin leuke dingen te doen, zonder dat het kind op televisie hoeft te komen. 

De rechter merkt ook op dat Giancarluccio al speltherapie volgt om beter te leren praten, wat aangeeft dat er al zorgen zijn over zijn emotionele ontwikkeling. Daarom vindt de rechter het geen goed idee dat hij op televisie verschijnt. Bianca's verzoek om vervangende toestemming van Arie wordt afgewezen. De rechter bepaalt ook dat tijdens de opnames van het programma, Giancarluccio bij Arie zal verblijven. Bianca en haar andere kinderen kunnen dan gewoon deelnemen aan het t.v. programma. Bianca mag zich tijdens de opnames ook niet negatief over Arie uitlaten.