Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Overname van Opzegtermijn bij Aankoop Verhuurd Vastgoed: Een Gids voor Nieuwe Eigenaren

vrijdag 8 maart 2024 12:08

Voorheen was het als koper van verhuurd vastgoed best lastig als je van de huurder in jouw nieuwe appartement af wilde, en de verkoper van het vastgoed had de 12 maand opzegtermijn naar de huurder toe al gedaan. In sommige gevallen werd die opzegging door de vorige verhuurder wel geaccepteerd door de rechter, en in andere gevallen niet. Dus mijn advies was, afhankelijk van de omstandigheden, om dan toch maar voor de zekerheid een nieuwe opzegtermijn van twaalf maanden in acht te nemen als nieuwe eigenaar/verhuurder. 

De rechter is "om", zoals dat heet, in recente uitspraken is bevestigd dat de nieuwe eigenaar als het ware in de rol van de vorige eigenaar treedt, en de opzegtermijn naar de huurder toe overneemt. 

Voorbeeld: op 2 januari 2024 heeft de vorige eigenaar de huurder een aanzegging gedaan dat hij wil opzeggen. Jij hebt op 2 maart het vastgoed gekocht. De huurder moet er dan op 1 januari 2025 uit zijn. Het blijft wel belangrijk als je verhuurd vastgoed koopt om goed te (laten) controleren of er wel rechtsgeldig opgezegd is, met een stempel van de notary public. Een whatsappje aan de huurder is niet voldoende, ook niet als die daarop met "ok" heeft gereageerd, want hij kan daar later op terugkomen. 


En voor de makelaars onder de lezers is het dus belangrijk om goed navraag te doen bij de verkoper, en een afschrift van de opzegging door de verkoper aan je verkoopsetje toe te voegen.