Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Over het legaliseren van een verklaring nalatenschap

maandag 4 maart 2024 20:59

Vraag: #Hilda, ik heb van de notaris van mijn vader die onlangs overleden is een verklaring nalatenschap ontvangen.
Ik woon in Abu Dhabi, en nu wil de notaris dat ik naar Nederland kom, of ik moet mijn handtekening en de verklaring in de UAE laten legaliseren. Volgens de notaris moet ik de verklaring nalatenschap dan eerst laten vertalen naar het Arabisch of naar het Engels, heb ik een proof of address nodig en moet hij van een apostille worden voorzien. Klopt dat? Het lijkt me wat omslachtig. 
Antwoord: nee, dat klopt niet. Je kunt bij mij gewoon een Nederlandstalige verklaring nalatenschap laten legaliseren, aangezien ik uiteraard begrijp wat je ondertekent en met jou afstem of jij voldoende begrijpt wat je ondertekent. 
Een proof of address is niet nodig voor de verklaring nalatenschap, en de UAE zijn geen apostilleland. Dus de verklaring kan niet van een apostille worden voorzien.
Ik controleer je identiteit en je handtekening aan de hand van je paspoort en Emirates ID, en stuur de gelegaliseerde kopieën van je identiteitsbewijzen naar de notaris in Nederland, samen met de door mij gelegaliseerde (voorzien van stempel, handtekening en mijn verklaring) verklaring.
Uiteraard neem ik altijd contact op met de notaris in Nederland om even af te stemmen en te informeren over het correcte proces.