Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Ondernemen in Nederland: Tijd voor Verandering en Waardering voor MKB

maandag 18 maart 2024 02:26

93% van de bedrijven in Nederland heeft minder dan 5 werknemers.


Ja. Slechts 7% van alle bedrijven in Nederland heeft meer dan 5 werknemers. Enerzijds moet ik denken aan wat ik bij INSEAD leerde: There is no such thing as a Team of 6 Dutchmen. Dit werd gezegd om de enorm individualistische stijl van de Nederlanders te onderstrepen. Anderzijds erger ik me kapot aan alle ophef over het mogelijk verdwijnen van ASML uit Nederland.   


Begrijp me goed; ASML is een prachtbedrijf en ik zou het ontzettend jammer vinden als die parel van high-tech weg zou gaan uit Nederland. Maar waar blijft de ophef over al die andere ondernemingen die bezig zijn om weg te trekken uit Nederland, helemaal of gedeeltelijk? Nederland staat op een schlemielige 64ste plaats als het gaat om de ease of doing business. Zelfs achter Polen. 


Ik weet dat er nog geen regering is in Nederland, en dat zal nog wel even duren ook, maar ik hoop oprecht dat er afstand wordt genomen van de jaloerse toon die veel debatten over ondernemerschap kenmerken. Niet alleen zijn Nederlanders heel erg individualistisch, ze zijn ook vaak calvinistisch(er dan ze toe willen geven). En ondernemers....dat zijn toch eigenlijk allemaal geldwolven, nietwaar? Louter uit op financieel gewin!  Nou, laat ik afsluiten met twee opmerkingen. 

Ten eerste: een ondernemer is wettelijk verplicht te streven naar winst. hebt u een fiets van de ene bv naar de andere verplaatst zonder marge?! Dat mag niet. 


Ten tweede: ik spreek wekelijks minstens 2 ondernemers en zo kom ik op circa 500 ondernemers per jaar. En inderdaad, geldwolven zijn het! Zo'n 10 per jaar. Dus 2% is louter geld gedreven. Alle anderen, maar dan ook echt alle anderen hebben iets wat bij politici tegenwoordig heel ver te zoeken is: idealen.