Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Je rijbewijs in de Emiraten verkrijgen op basis van je Nederlandse rijbewijs

maandag 4 maart 2024 01:54

Vraag: #Hilda, ik moet een rijbewijs aanvragen in de UAE, en de official achter de balie meldt mij dat ik mijn Nederlandse rijbewijs moet inleveren, en dat het dan, zodra ik een UAE rijbewijs heb, naar mijn Nederlandse adres wordt gestuurd. Zo staat het volgens hem in de wet. Klopt dat allemaal wel?
Antwoord: nee, dat klopt niet. Je Nederlandse rijbewijs is staatseigendom, het mag niet zomaar "ingenomen" worden, al zal de official zeggen dat er geen sprake is van innemen. 
Het wel of niet omwisselen van rijbewijzen is al jaren een probleem in de UAE. De ene official weet wel hoe het zit, de andere niet. 
Een aantal jaren geleden zouden de ingenomen rijbewijzen naar de Nederlandse ambassade worden gestuurd. Maar ja, aangezien die geen adresgegevens heeft van de Nederlanders in de UAE was dat een minder goed idee. 
Toen zouden de ingenomen rijbewijzen naar de RDW worden gestuurd. Maar dat was ook geen goed idee, want de RDW heeft daar helemaal geen proces voor ingericht, aangezien buitenlandse mogendheden dit zo niet mogen doen. 
Nu is het verhaal dat je het in Nederland thuisgestuurd krijgt, maar ik ken helaas niemand bij wie dat goed gegaan is. 
Als je met een "dwarsbongel" te maken hebt die er maar bij blijft dat je je rijbewijs moet inleveren, dan zit er niks op dan daar maar mee akkoord te gaan. Je kunt dan vervolgens, als je rijbewijs inderdaad niet aankomt, aan je Nederlandse gemeente melden dat je rijbewijs vermist is, en dan krijg je op korte termijn een nieuw rijbewijs. Kost je ongeveer EUR 50 tot EUR 55.