Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Hoe je crypto belasting in Nederland aanpakken voor 2025: Tips voor Dubai.

zaterdag 9 maart 2024 13:29

WEET DE BELASTINGDIENST STRAKS HOEVEEL BITCOIN IK IN DUBAI HEB?


Als je in Nederland woont en je hebt bitcoins of andere cryptocurrencies, dan moet je daarover belasting betalen. Tot nu toe was het niet altijd makkelijk voor de Belastingdienst om te zien hoeveel crypto iemand heeft, omdat niet alle cryptoplatforms die info delen met de belastingmensen. Veel mensen hebben hun crypto dan ook niet opgegeven bij hun belastingaangifte. Maar let op: vanaf 2025 gaat er iets veranderen waardoor de Belastingdienst veel beter kan zien wie wat aan crypto bezit.Deze nieuwe regels komen uit Europa en ze zeggen dat de platforms waar je crypto koopt of verkoopt, moeten gaan vertellen aan de belastingdiensten van de landen hoeveel hun gebruikers bezitten. Dat betekent dat als je crypto hebt, je dit niet meer zomaar kunt verstoppen. Als je in het verleden je crypto niet hebt opgegeven, kan dit voor problemen zorgen, zoals boetes.

Nu denk je misschien: "Hoe zit het dan met de crypto die ik op een hardware wallet heb?" Dat is een goede vraag. Direct kan de Belastingdienst dit niet altijd zien, maar zodra je je crypto verkoopt via een platform, kunnen ze het wel opmerken. Daarom denken sommige mensen eraan om hun crypto in een bedrijf te stoppen, bijvoorbeeld in Luxemburg, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), of zelfs in Namibië. Dat kan helpen, maar het is belangrijk om te weten dat regels kunnen veranderen en landen meer informatie kunnen gaan delen.

Ook de VAE, die vaak als een goede optie wordt gezien vanwege gunstige regels, wordt strenger bekeken door Europa. Dat betekent dat het in de toekomst moeilijker kan worden om daar je crypto verborgen te houden. En als je je crypto wilt omzetten in euro's of een andere gewone valuta, kan dat lastig worden, vooral omdat sommige privacygerichte crypto's zoals Z-cash en Monero daar niet zijn toegestaan.

Dus, wat kun je het beste doen? Eigenlijk zijn er twee slimme opties: verhuizen naar een land met lagere belastingen of een bedrijf opzetten in een land waar niet zoveel belasting hoeft te worden betaald. Beide opties hebben voor- en nadelen en het is slim om goed na te denken over wat voor jou het beste werkt.

Het belangrijkste is dat de tijd dat je je crypto kon verstoppen voor de Belastingdienst aan zijn eind komt en er blijven maar twee echte oplossingen over die toekomstvast zijn:

1) emigreer naar een laagbelast land,
2) start een off shore foundation of trust.