Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Hoe Herken Je Een Nepmakelaar in Dubai: Essentiële Tips om Oplichting te Voorkomen?

maandag 11 maart 2024 14:22

Introductie: Het Gevaar van Nepmakelaars

Op dagelijkse basis krijgen wij berichten van mensen uit Nederland en België die opgelicht zijn door fake makelaars. Deze oplichters komen vaak betrouwbaar over, met hun vriendelijke gedrag en nette kleding. Helaas leidt een transactie met zo'n nepmakelaar ertoe dat je bij de aankoop van vastgoed niet beschermd bent en in veel gevallen je geld kwijt bent. Soms betaal je ook onnodig veel.

Waarschuwingssignalen van Nepmakelaars

Nederlandse Adressen en KvK Inschrijving

Iedereen die zelf in Dubai woont, weet dat een Nederlands adres op de website van een zogenaamde makelaar een duidelijk signaal is dat deze geen erkende RERA-makelaar is. Nieuwkomers op de vastgoedmarkt van Dubai zijn hier echter vaak niet van op de hoogte. Evenzo is een verwijzing naar een Nederlandse KvK-inschrijving een sterk teken dat je met een nepmakelaar te maken hebt.

De Rol van het Dubai Land Department

Echte makelaars zijn zowel op hun bedrijfsnaam als op hun persoonsnaam te vinden op de website en de app van het Dubai Land Department (het kadaster van Dubai). Dit is een belangrijk criterium om echtheid te verifiëren.

Het Belang van de QR Code

Verplichte QR Codes bij Advertenties

Een heel simpel maar effectief teken: als onder de advertentie van de makelaar geen QR-code staat, heb je te maken met een fraudeur. Het is namelijk verplicht om onder elke vastgoedadvertentie, ongeacht het medium (zoals Facebook, Instagram, etc.), een QR-code te plaatsen.

QR Codes Onthullen de Waarheid

In de QR-code vind je alle relevante gegevens van het vastgoed, inclusief de naam van de makelaar. Deze codes worden alleen uitgegeven aan makelaars die toegang hebben tot het Madmoun/Trakheesi systeem van het Dubai Land Department, dat continu wordt geüpdatet. Mocht een makelaar de QR-code van een ander gebruiken, dan is dit snel te herkennen doordat de naam van de makelaar niet overeenkomt met die in de QR-code.

Conclusie: Wees Alert

Het is simpel: geen QR-code betekent dat je niet met de makelaar in zee moet gaan. Door alert te zijn op deze signalen kun je jezelf beschermen tegen oplichting in de vastgoedmarkt van Dubai.