Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Emirates Council for Sharia Fatwa

donderdag 14 maart 2024 17:52

De “Emirates Council for Sharia Fatwa”, heeft in samenwerking met een aantal liefdadigheidsinstellingen, de Zakatnormen voor 2024 vastgesteld.   


De zakat is een verplichte aalmoes die door moslims wordt betaald en die wordt gezien als een van de vijf zuilen van de islam. De Zakat wordt gebruikt om armen en behoeftigen te helpen, om sociale welvaart te bevorderen en om degenen te ondersteunen die het minder fortuinlijk hebben in de moslimgemeenschap. Het wordt gezien als een religieuze verplichting en wordt jaarlijks betaald door moslims die over voldoende middelen beschikken om het te betalen. 


Het bedrag dat een moslim moet betalen als zakat is gebaseerd op diens totale rijkdom. Over het algemeen wordt zakat berekend als 2,5% van de totale waarde van specifieke activa die gedurende een jaar zijn behouden, zoals geld, goud, zilver, handelswaar en landbouwproducten. In de UAE kun je de Zakat overmaken via de website van het Zakat fonds, via het Zaki platform, of de Dubainow app. De opbrengsten van de Zakat worden over 21 goede doelen verdeeld. Een van die goede doelen is bijvoorbeeld het Maskani project, waar elektriciteitsrekeningen voor arme mensen worden betaald, of het Talahum project om gescheiden vrouwen met kinderen te supporten. Daarnaast is er bijvoorbeeld een project om gehandicapten te ondersteunen, en een fonds voor arme universiteitsstudenten.   De Counsil heeft de Zakat vastgesteld op 2,5 kilo rijst per persoon, met een waarde van AED 25 per persoon.   Kun je niet vasten, dan moet je ter compensatie daarvan een arme voeden met 3,25 kilo tarwe per dag, of het alternatief in cash van AED 15 per dag.   


Verbreek je het vasten zonder geldige reden, dan moet je tijdens de Ramadan 60 arme mensen voeden, of een bedrag van AED 900 per dag betalen als compensatie.