Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


20 tips voor het aangaan van een huurovereenkomst in Dubai

dinsdag 19 maart 2024 17:41

Twintig tips voor het huren van een woning in Dubai (ik schrijf bewust Dubai omdat voor de andere Emiraten net wat andere regels gelden, maar ook in de andere Emiraten wil je niet crazy Hankie zijn en heb je dus wel wat aan deze tips). 
1. Het allerbelangrijkste om te controleren is of de landlord ook daadwerkelijk de eigenaar is van je nieuwe huis. Het is heel normaal om om een paspoortkopie en een kopie van de title deed te vragen. Zijn de namen op[ die beide documenten niet identiek? Dan moet je wantrouwend worden. 
2. Vraag naar de licence van je real estate agency, zoek de makelaar vervolgens op op de website van de RERA. 
3. Vraag naar bewijs dat alle service charges en utilities zijn betaald. Als de facturen betaald zijn krijg je hier een verklaring van, dus dit is niet een heel moeilijke vraag. 
4. De landlord is verantwoordelijk voor al het onderhoud, tenzij anders overeengekomen. Controleer dus of er iets genoemd staat over onderhoudskosten die voor jou als tenant zijn in de huurovereenkomst. Staat er niets in? Prima, dan is het dus de landlord, want dat is de hoofdregel. 
5. Heeft de landlord of de makelaar een verhaal over waarom je contract niet officieel geregistreerd kan worden (In Dubai is dat het Ejari contract)? Maak dat je wegkomt. 
6. Vraag je makelaar ook op een kopie van zijn of haar RERA card. 
7. Wil iemand anders namens je landlord het huurcontract tekenen? Niet mee akkoord gaan, ook al is het verhaal dat je landlord zich in een exotisch buitenland bevindt. Tegenwoordig hebben ze in exotische buitenlanden ook internet. 
8. Als de makelaar komt met het verhaal dat je eerst een bedrag moet betalen en dat het pand dan voor jou gereserveerd wordt moet je ook even je wenkbrauwtjes optrekken. Dat doe je op het moment dat je de sleutel krijgt, en niet daarvoor. 
9. Ik verbaas me er altijd over hoe smerig en rommelig bepaalde appartementen op Dubizzle en Propertyfinder worden gezet. Drekkige vloeren, overal emmers, afval in de hoeken. Als er beloofd wordt dat jouw appartement schoon wordt opgeleverd, ga dan op de dag van oplevering nog even kijken, of geef iemand anders hier opdracht toe als je zelf niet kunt. Maak foto's van datgene wat nog niet in orde is. 
10. Loop, als je er eenmaal uit bent dat je gaat huren, samen met de real estate agent door het huis heen, en maak foto's van werkelijk iedere veeg of kras die je ziet. Als je dat niet doet heb jij het straks gedaan als je je huis moet opleveren. 
11. Vraag om rapporten van de reiniging van de airco. Je wilt niet ziek worden van vieze schimmels die de hele dag over je heen worden geblazen. 
12. Stinkt het in het huis? Dan kan er een schimmelprobleem zijn. Kijk ook even goed of er niet recent "plekjes" bijgekwast zijn. Stinkt het en zie je afgebladderde verf? 1 + 1 + 2. 
13. Controleer of alle afspraken die je met de landlord hebt gemaakt ook daadwerkelijk in het contract (het addendum) staan. 
14. Onderverhuur is verboden, tenzij je daarvoor toestemming hebt van de landlord. Ook huizenruil, verhuur tijdens de zomervakantie, couchsurfing, Airbnb, VRBO en wat dies meer zij vallen hieronder. Het mag alleen als je toestemming hebt van de landlord. Dit kan bij aanvang van de overeenkomst zijn, maar een tussentijdse bevesting per email is ook rechtsgeldig. 
15. Een cheque moet altijd uitgeschreven worden op naam van de landlord. De cheque voor de commissie van de real estate agent wordt uiteraard op naam van het kantoor van de real estate agent uitgeschreven.  
15. Ben je een stel? Eis dan dat de huurovereenkomst op beider namen komt te staan. Dit moet je in ieder geval doen als je partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft, en die mogelijk in de toekomst nog eens wil aanvragen. 
16. Wil je onderhandelen over de huurprijs? Weet dan dat het gemakkelijker is om er tot drie maanden gratis huur bij te onderhandelen dan om de prijs naar beneden te krijgen. In het eerste geval hoeft de makelaar namelijk niets in te leveren op zijn of haar commissie.......Maar het totaal van jouw kosten is gebaseerd op je huurprijs, dus moet even gaan rekenen of je in jouw geval beter kunt onderhandelen over de hoogte van de huur dan over een wat langer huurcontract tegen de prijs van 12 maanden. 
17. Heb je meerdere auto's? Kijk dan even op hoeveel parkeerplaatsen je volgens het huurcontract recht hebt. 
18. Ga je in een townhouse of villa wonen en is de tuin nog niet aangelegd? Ook hierover kun je onderhandelen met de landlord. Als de tuin op zijn of haar rekening wordt aangelegd blijven de planten uiteraard ook eigendom van de landlord. 
19. Het is niet zo gebruikelijk, maar je kunt ook overeenkomen dat je de huur per banktransfer overmaakt, in plaats van cheques af te geven. 
20. De security deposit wordt via een aparte cheque afgegeven. Het is handig als je een document hebt waarin de exacte staat van je nieuwe huis staat weergegeven, inclusief foto's, en inclusief beloften over werkzaamheden die nog worden verricht. Let er in dat laatste geval op dat er een uiterste datum is opgenomen, en in het ideale geval ook wat de consequentie is als deze afspraak niet wordt nagekomen door de landlord. Maar dat hangt wel wat van je onderhandelingsvaardigheden en de flexibiliteit van je landlord af. Dit document laat je ondertekenen door de landlord, en er kan in de huurovereenkomst als annex naar worden verwezen.

bericht