Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Vaderschap en Nationaliteit: Wat te verwachten bij een ongetrouwde Nederlandse vader in de UAE?

donderdag 18 januari 2024 01:15

Vraag: #Hilda, ik ben een Nederlandse man. Ik heb een soort van relatie met een Filippijnse vrouw, we zijn niet getrouwd. 
We wonen allebei in de UAE. 
Zij is nogal wispelturig, vandaar dat ik heb "een soort van" relatie noem, dat verschilt bij haar per dag, en soms per uur. 
Nu is mijn vriendin zwanger geraakt. Ik wil heel graag een baby, maar ik twijfel wel of het mijn kind is. Ik ben bereid over mijn twijfels heen te stappen aangezien ik een heel grote kinderwens heb, maar ik ga niet met mijn vriendin trouwen, daarvoor is ze gewoon niet stabiel genoeg. 
Mijn vriendin denkt dat de baby automatisch de Nederlandse nationaliteit krijgt, en het is voor haar ook ontzettend belangrijk dat de baby de Nederlandse nationaliteit krijgt. Maar nu is mijn vraag aan jou of dat wel zo is. 

Antwoord:

Een kind van een ongetrouwde niet-Nederlandse moeder en een Nederlandse vader wordt pas Nederlander als de vader het kind voor of na 
de geboorte erkent, maar voordat het kind 7 jaar wordt. Wanneer het kind pas erkend wordt als het 7 
jaar of ouder is, moet de Nederlandse vader binnen 1 jaar na erkenning met DNA­-bewijs aantonen 
dat hij de biologische vader is. 
Dit DNA­-bewijs moet aan strenge eisen voldoen (conform het Besluit 
DNA ­onderzoek vaderschap). 
Aangezien jij erover twijfelt of de baby wel van jou is, kan die DNA test dus problemen opleveren. In dat geval kun jij er ook voor kiezen om een optieverklaring voor het kind (7 jaar of ouder) af te leggen. 
Dan moet je wel kunnen aantonen dat jij het kind drie jaar verzorgd en opgevoed hebt.