Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Chavez Visum Nederland: Wat te doen als een Niet-Nederlandse Ouder Overlijdt?

donderdag 25 januari 2024 01:31

Vraag: #Hilda, ik ben een Nederlandse man, en ik ben getrouwd met een Ethiopische vrouw. Wij hebben samen drie jonge kinderen en we wonen in Abu Dhabi. Ik heb een goedlopend bedrijf, mijn vrouw werkt niet. Alle drie de kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit. Mijn vrouw heeft wel eens geprobeerd om Nederlandse te worden, maar de inburgeringscursus bleek te hoog gegrepen voor haar dus we hebben het er maar bij laten zitten, want we zijn niet van plan om terug te gaan naar Nederland. 
Nu is een kennis van ons heel plotseling overleden. 
Zijn vrouw werkte ook niet, en er was niks geregeld, de vrouw kon niet bij het geld komen, dus ze is uiteindelijk van arren moede maar teruggegaan naar haar familie in haar thuisland en de kinderen zijn verdeeld over de familie. Mijn vrouw vraagt zich nu af of, als ik kom te overlijden, zij met de kinderen in Nederland kan gaan wonen. Onze kinderen hebben overigens nooit in Nederland gewoond en spreken nogal brak Nederlands. Ik weet niet of dat nog een rol speelt. 
Antwoord: je vrouw mag na jouw overlijden alleen met de kinderen in Nederland wonen als ze een Chavez visum krijgt. 
Ze moet voldoen aan de volgende voorwaarden en kunnen aantonen dat ze aan de voorwaarden voldoet:
  1. U bent geen gevaar voor de openbare orde en veiligheid.
  2. U hebt niet de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland. Ook hebt u geen rechtmatig verblijf in deze landen.
  3. U hebt een geldig paspoort of ander reisdocument waarmee u uw identiteit en nationaliteit kunt laten zien.
  4. Het minderjarige Nederlandse kind woont al in Nederland of gaat bij u in Nederland wonen.
  5. U bent de ouder van een minderjarig Nederlands kind. 
  6. U zorgt voor uw kind en bent verantwoordelijk voor de opvoeding. Dit mag u samen met de andere ouder doen. (Helpt u af en toe bij de zorg en opvoeding? Dat is niet voldoende.)
  7. Het kind is sterk afhankelijk van u. 
  8. Dit betekent dat als u geen verblijfsdocument krijgt, uw kind geen andere keuze heeft dan samen met u de Europese Unie (EU) te verlaten.