Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Wat doet Dubai om beschermde dieren te beschermen? Spoiler: best veel.

woensdag 6 september 2023 16:31

Vraag: #Hilda, ik zag dat er in Florida commotie is ontstaan omdat een jonge dolfijn is overleden nadat iemand hem zo nodig uit het water moest sleuren om een selfie voor op Instagram te maken. En dat het in de USA in strijd is met federale wetgeving om dolfijnen te voederen en achterna te zitten. 

Hoe worden dolfijnen in de UAE eigenlijk beschermd? 


Antwoord: Een van de belangrijkste wetten in dit verband is de Federal Law No. 23 of 1999 for the Protection and Development of the Environment. Deze wet legt de basis voor de bescherming van het milieu, inclusief mariene ecosystemen. Het bevat bepalingen die gericht zijn op het behoud van de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke habitat van zeedieren.


Daarnaast is er de Ministerial Resolution No. 15 of 2001 on the Regulation of Fishing and Exploitation of Marine Resources. Deze resolutie regelt de visserijactiviteiten en stelt beperkingen aan het vissen in bepaalde gebieden om de zeedierenpopulaties te beschermen. Er zijn specifieke seizoensgebonden sluitingen en quota's om overbevissing te voorkomen.


Bovendien heeft de VAE zich aangesloten bij internationale overeenkomsten en verdragen die gericht zijn op de bescherming van zeedieren, zoals het CITES verdrag. Dit verdrag reguleert de internationale handel in bedreigde diersoorten, waaronder dolfijnen.