Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Heb je een e-commerce bedrijf? Let op! Nieuwe wetgeving per 14 oktober 2023

maandag 25 september 2023 11:54

Heb je een e-commerce bedrijf in de UAE, bereid je dan alvast voor op de nieuwe wetgeving die vanaf 14 oktober gaat gelden. Die nieuwe wetgeving wordt overigens ook van belang voor de e-commerce ondernemers die feitelijk nog in Nederland wonen, maar uitgeschreven zijn uit Nederland, want ook de Belastingdienst in Nederland heeft natuurlijk eenvoudig toegang tot je website. 


En de groep e-commerce boefjes die pretendeert te ondernemen vanuit de UAE, maar zijn producten nog steeds in Nederland levert, is straks ook aan de beurt. 


Op basis van de nieuwe wetgeving ben je namelijk verplicht om met ingang van 14 oktober zowel aan je klanten als aan de autoriteiten in de UAE je identiteit bekend te maken, op je website. Je bent ook verplicht om er melding van te maken dat je product bijvoorbeeld uit China komt, en je moet bewijzen dat je Chinese product aan alle UAE wetgeving voldoet. Je moet ook verklaren op je website dat je product aan de UAE wetgeving voldoet.  


Het is ook van belang om even goed naar je verzekeringspakket te kijken, en met name naar je liability verzekering, en dan bij voorkeur in internationaal verband. 


Overkomt een inwoner van de UAE (of van Nederland, of van de Verenigde Staten met zijn claimcultuur) namelijk iets door jouw gebrekkige product, dan ben jij daarvoor verantwoordelijk (zelfs persoonlijk). 


Denk aan de situatie waarbij je een leuk stepje voor mensen die niet zwaarder zijn dan 80 kilo importeert uit China. Gaat er iemand van 100 kilo op staan, en komt die vervolgens zeer ongelukkig ten val omdat het stepje doormidden breekt, en is hij voor de rest van zijn leven gehandicapt, dan mag je gaan aantonen dat je goed gewaarschuwd hebt toen het product aangekocht werd, dat er een correcte gebruiksaanwijzing, leesbaar voor je klant, bij het artikel zat, en dat de klant bewust roekeloos heeft gehandeld door toch op het stepje te springen. 


En ben je getrouwd met een partner met een e-commerce bedrijf, realiseer je dan ook dat je, als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, ook een probleem hebt. Want de letselschadeadvocaten zullen zich ook op jouw vermogen gaan verhalen. 


Natuurlijk wordt de soep nooit zo heet gegeten als dat hij opgediend wordt, maar uiteindelijk zal hij wel steeds heter worden.