Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


End of service gratuity sparen

maandag 18 september 2023 19:56

Coming soon: er komt een mogelijkheid aan om je end of service gratuity als het ware te sparen of te beleggen (savings and investment fund). Het staat dan niet meer als reservering in de boeken van je werkgever, maar op een aparte rekening. De Securities and commodities Authority zal toezicht houden op het savings- and investment fund. 
Onder het huidige plan kunnen zowel werkgevers als werknemers voor deze optie kiezen. Hoe het dan zit als de werkgever voor sharia compliant beleggingen wil kiezen, en de werknemer voor een kapitaalgarantie weet ik nog niet. 
Het is ook nog niet bekend wat de exacte risico's zijn.
Wel is duidelijk dat er 3 opties zijn:
  1. Kapitaalgarantie zonder risico;
  2. Beleggingen met variërende risico's, van laag tot hoog; of
  3. Sharia compliant beleggingen. 
Wat ik zelf als het grote voordeel zie is dat er bij vertrek van een werknemer niet eindeloos gesteggeld hoeft te worden over de EOS. Als dit fonds de zaakjes een beetje netjes aanpakt dan zou het gewoon betekenen dat je moet bewijzen dat je ontslag heb genomen en gekregen, of misschien zit er een geautomatiseerde koppeling achter, en dat zou dan voldoende moeten zijn om te krijgen waar je recht op hebt. Met de keuze om het bedrag te laten staan om het verder te laten renderen bijvoorbeeld. 
Maar ja, als ze mij gevraagd hadden dan was het al lang klaar geweest 🙂.