Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Ik ga een appartement kopen in Dubai en de hypotheek betaal ik dan uit de verhuur. Slim hè?

woensdag 9 augustus 2023 19:40

Vraag: #Hilda, ik woon in Nederland, en ik ben van plan om in de UAE een appartement te kopen. Ik wil dan graag in de UAE een hypotheek afsluiten, en die betaal ik dan met de opbrengsten uit de verhuur, en zo bouw ik een lekker appeltje voor de dorst op. Waar moet ik op letten? 


Antwoord: als je in Nederland woont zul je zelf een behoorlijk kapitaal mee moeten nemen voor je in de UAE een hypotheek kunt krijgen, of je krijgt een torenhoge rente voor je kiezen. Of een combinatie van beide.  

Immers; een bank moet wel heel zeker weten dat de verkoopwaarde bij executie van het appartement een heel stuk hoger is dan de hypotheek als ze bij voorbaat weten dat ze in Nederland geen verhaal op jou kunnen nemen als je de hypotheek niet betaalt.   


Houd er rekening mee dat huurders goed beschermd worden onder de huurwetgeving van de UAE, dus je moet zorgen dat je kennis van het huurrecht in huis hebt. Volg de Facebook pagina van Dutchlawyerindeuae


Houd er rekening mee dat als je gemeubileerd verhuurt de huurder op ieder moment een beroep op je kan doen als er iets stuk is. Je zult dus moeten zorgen dat je b.v. een Amazon account in de UAE hebt om snel een nieuwe wasmachine of zo te kunnen bestellen. 


Houd er rekening mee dat je ten allen tijde over een redelijk geschoold onderhoudsteam moet kunnen beschikken wat op afroep beschikbaar is als er iets stuk is, waarbij je de controle van de werkzaamheden aan je huurder moet overlaten. 


Houd er rekening mee dat je een bankrekening in de UAE nodig hebt zodat de huurder zonder al te veel gedoe de huur op jouw rekening kan overmaken. 


Houd rekening met de fiscale aspecten van de verhuur. Daar besteed ik nu even geen aandacht aan, ik heb daar al meerdere artikeltjes over geschreven. 


Houd rekening met het feit dat je een goed ingewerkt schoonmaakteam nodig hebt als je kiest voor short term rental, zoals b.v. Airbnb. 


Houd er rekening mee dat je iemand nodig hebt die scherp is in het controleren en opsporen van beschadigingen als je kiest voor short term rental. En diegene moet steeds foto's maken van de situatie bij aankomst van de huurder, en bij vertrek van de huurder. 


Houd er rekening mee dat je een slechte huurder kunt treffen die maar voor een jaar huurt, die stinkende huisdieren (kwijlende honden in combinatie met een parketvloer betekent dat je na vertrek van de huurder je parket moet laten vervangen) heeft, rookt of stinkende gerechten klaarmaakt. Die geur trekt in je huis, en dan is een beetje luchten niet meer voldoende. De borg die je bij de huurder in rekening hebt gebracht kan onvoldoende zijn om jouw kosten van herstel te dekken. 

Ik heb zelf een keer een zwaar rokende huurder gehad, en na haar vertrek moest ik alle gordijnen vervangen, het hele huis van onder tot boven laten schilderen, inclusief de complete keuken, alle plafonds laten witten, tapijten professioneel laten reinigen, weken achter elkaar schoonmaken, al het stoffen meubilair vervangen etc. Ik kon zes maanden niet verhuren en de kosten van herstel liepen daarnaast ook nog eens op tot meer dan een jaar huur. 


Houd er rekening mee dat je, ook als je op vakantie bent, steeds paraat moet staan voor je huurder. 


Houd er rekening mee dat je een verzekering voor het casco en de inboedel moet afsluiten in de Emiraten. 


Houd er rekening mee dat je bijdragen moet betalen aan een vereniging van eigenaren voor het opbouwen van reserveringen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. 


Houd rekening met je verplichtingen om de Ejari te regelen. 


Houd er rekening mee dat je servicekosten moet betalen voor de portier, de receptioniste, de parking, het zwembad en de security. 


Houd er rekening mee dat het verstandig is om een kredietrapport van je huurder op te vragen om te bekijken of die huurder de huur wel kan betalen. 


En natuurlijk hoef je niet alles zelf te doen, je kunt een bedrijf inhuren om dat voor je te doen, maar in ruil daarvoor ben je een fors percentage van je omzet of opbrengst uit de verhuur kwijt, en je krijgt alsnog de rekeningen als er iets vervangen moet worden. 

En weet dat ik een blacklist heb van managementcompanies die  100% van jouw opbrengsten inhouden en daar helemaal niets voor terugdoen. Daar mag je me altijd op bevragen.