Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Ziektekostenverzekering

zondag 30 juli 2023 12:20

Ben je zelfstandig ondernemer in de UAE, of noem je jezelf lekker hip "digital nomad", dan heb je in de UAE een eigen ziektenkostenverzekering nodig. 

En ziektenkostenverzekeringen in de UAE zijn niet te vergelijken met wat je gewend bent. 

Ik hoor veel klachten over de kosten van zwangerschap en bevalling die niet gedekt worden, de kosten van kankerbehandelingen die niet gedekt worden, onduidelijke kleine lettertjes en kosten die ontstaan uit een ziekte die je al had bij het aangaan van de verzekering (pre-existing conditions) die niet worden gedekt. 

Dit leidt er in de UAE toe dat de lichamen van overledenen niet worden vrijgegeven omdat de ziekenhuisrekening niet betaald is, mensen niet optimaal behandeld worden omdat hun verzekering geen dekking biedt voor een bepaalde behandeling en torenhoge ziekenhuisrekeningen van mensen die dachten goed verzekerd te zijn. 

Ik ben geen fan van verzekeraars in het algemeen, maar veel verzekeraars in de UAE bevinden zich echt nog op derde wereld land niveau. En dat merk je natuurlijk pas als er iets ernstigs aan de hand is. 

Je kunt in plaats van een lokale ziektenkostenverzekeraar ook kiezen voor een internationale ziektenkostenverzekering. Ik heb de voorwaarden van www.passportcard.de eens even nader bekeken. 

Passportcard biedt dekking voor expats in de UAE, en heeft drie verschillende pakketten. Een basispakket wat de basiszorg dekt, en wat ongeveer net zo duur is als een ziektenkostenverzekering in Nederland. En een duurder pakket wat optimale dekking biedt, waardoor b.v. ook de hulp van een psycholoog onder de dekking valt (bij mijn weten is er geen enkele verzekeraar in de UAE die dekking biedt voor mentale gezondheidszorg), en wat je tandartskosten, inclusief het plaatsen van kronen en bruggen, dekt. 

Zelfs een chiropractor valt onder de dekking. (Tip: ga in de UAE nooit naar een chiropractor uit de UK, waar je jezelf chiropractor mag noemen na een cursus van een dagdeel, waardoor zeer regelmatig patiënten een dwarslaesie of gebroken nek oplopen). 

Bestaande kwalen en ziekten vallen onder de dekking van alle drie de pakketten, maar als je een ernstige ziekte hebt moet je daar uiteraard wel overleggen. 

Ook zwangerschap en bevallingen (12 weken voor emergency medical expenses in het ziekenhuis voor zowel moeder als kind, waarbij ook aangeboren ziekten van de baby worden gedekt) worden gecoverd. 

Je moet wel een jaar klant zijn voor je dekking hebt voor zwangerschap. 


Preventiezorg zoals gynaecologisch onderzoek, hulp bij het stoppen met roken, vaccinaties, bloedonderzoeken worden gedekt.  


PassportCard werkt met een prepaid debit card waarmee je je medische kosten kunt afrekenen zonder dat je zelf de kosten hoeft voor te schieten en je hebt een vrije ziekenhuiskeuze. 

En het voorgaande is heel belangrijk als je kanker krijgt, want de kosten van een kankerbehandeling in de UAE worden gedekt tot een bedrag van drie en een half miljoen dollar per jaar. Beenmerg- en orgaantransplantaties worden gedekt tot een bedrag van $ 250.000. 


De precieze kosten hangen altijd af van je leeftijd (er is dekking tot de leeftijd van 65 jaar), maar als je je geboortedatum intypt op de website dan krijg je de kosten meteen te zien. 


En betaal je wat bij, dan heb je er ook nog een WA verzekering bij (third party insurance). 


En nee, we krijgen geen geld of andere voordelen van Passportcard door of voor deze blogpost. We hebben gewoon een hekel aan oplichters.