Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Stel een levensexecuteur aan of een gevolmachtigde.

woensdag 5 juli 2023 22:12

Vraag: #Hilda, mijn ouders wonen in Nederland en hebben een hele kerstboom aan bv’s, huizen in verschillende landen en nog wat nest-eggs in weer andere landen. Ze lijken bemiddeld, maar ik ben altijd bang voor fiscale claims en allerlei ander ongerief na hun overlijden. Los van de fiscale claims: ik ben zelf met veel plezier in loondienst en heb helemaal geen kaas gegeten van ondernemen en boekhouden. 

Nu willen ze bezig met hun testament, en ze willen mij tot hun executeur benoemen. Da's lekker, dan krijg ik straks de fiscus en de bedrijfsvereniging op mijn dak, en een aantal van mijn familieleden is ook nogal hebberig ingesteld, dus ik moet ook nog opletten dat die geen greep in de kas doen of de sieraden van mijn moeder inpikken. 


Ik zit daar echt niet op te wachten, vanuit het buitenland is alles ingewikkelder dan als je gewoon in Nederland zit, en ik heb ook gewoon een fulltime baan. Is daar geen andere oplossing voor?


Antwoord: je kunt je ouders erop wijzen dat ze een levensexecuteur of gevolmachtigde kunnen aanwijzen. Zij zorgen dan zelf dat die persoon gedurende hun leven goed ingewerkt is en kopieën krijgt van relevante documenten. Diezelfde executeur kan dan na hun overlijden de nalatenschap afwikkelen.


Veel minder belastend dan dat je eigen kinderen dat allemaal moeten doen terwijl ze in de rouw zijn.