Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


De 5 vijf meest gemaakte fouten bij het starten van een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten

zaterdag 1 juli 2023 09:44

1: Onderschatting van het hele proces

Het is in de Emiraten nu eenmaal anders geregeld dan in Nederland, waar je digitaal naar de KvK surft en met je DigID een bedrijf kunt starten. Ter geruststelling; in Nederland is het starten van een bedrijf heel erg gemakkelijk, maar komt de papieren lawine daarna op gang, in de Emiraten is dat min of meer omgekeerd; het starten is lastig, maar ben je eenmaal 'los' dan heb je daarna maar heel weinig bureaucratische verplichtingen. 


2: Veel te snel 'iets met vastgoed' willen doen

Ja, de vastgoedmarkt staat hier weer in brand - in positieve zin - en niemand weet wanneer het ophoudt. Toch is het onverstandig om zonder je te oriënteren op het land, het emiraat, de stad en de buurt, je in een vastgoed-avontuur te storten. Natuurlijk kan het goed gaan, en de winsten op vastgoed zijn belastingvrij! Maar het kan ook verkeerd aflopen en je verliezen zijn niet compensabel. 


3: Te weinig aandacht voor de juiste school voor je kinderen

Scholen zijn hier peperduur, en over de gehele linie goed. Maar ze verschillen erg in aanpak en hechten - zeker als het om middelbare scholen gaat - meer aan discipline dan in Nederland. Te vaak zie ik een over-focus op de mooie woning en een onder-focus op de nabijheid van een passende school. 


4: Niet opletten met credit cards

Ik heb in 1998 van een zogenaamde geldcoach gehoord: "plasic is poison". En hij bedoelde dat je 3 keer sneller geld uitgeeft met een bankpas, dan met cash. Ik heb me daar altijd aan gehouden en deed in Nederland en ook hier zoveel mogelijk met cash. Simpelweg omdat je er zuiniger van wordt. 

Echter, zodra je hier wat langer woont staan banken in de rij om je een credit card te 'geven'. In tegenstelling tot Nederland wordt die niet maandelijks aangezuiverd(!) en de rentes zijn torenhoog. 


5: Tenslotte: het niet opbouwen van reserves

Dit is misschien wel het beste land ter wereld voor hardwerkende ondernemers, en bovendien goeddeels belastingvrij! Maar de keerzijde is logisch: scholen zijn duur, er is geen - echte - WW, er is geen arbeidsongeschiktheidsvangnet, er is geen bijstand en geen bijzonder bijstand etc. etc. Je staat er bij problemen alleen voor. Gelukkig kun je ontzettend veel problemen het hoofd bieden als je reserves hebt. Maar die moet je dus wel opgebouwd hebben.