Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Werknemers in de Emiraten belonen voor hun loyaliteit

maandag 5 juni 2023 23:36

Vraag: #Hilda, is er een mogelijkheid om mijn werknemers in de UAE  te belonen voor hun trouw, en ze ook op lange termijn aan me te binden, terwijl ik toch de aandelen in mijn bedrijf blijf houden? 
Antwoord: ja, dat kan door middel van Phantom Stocks, spookaandelen, of stock appreciation rights. 
Dit zijn aandelen die aan een werknemer worden toegekend als een vorm van compensatie, of een beloning. Deze aandelen worden "spookaandelen" genoemd omdat ze geen werkelijke eigendomsrechten in het bedrijf vertegenwoordigen, maar werknemers hebben wel recht op een financieel voordeel dat gebaseerd is op de waarde van de aandelen.
Spookaandelen worden toegekend als onderdeel van een langetermijnbeloningsprogramma of als een manier om werknemers te motiveren en hen te laten delen in het succes van het bedrijf. Het is ook een manier om bij startups werknemers als het ware te compenseren voor een laag salaris, omdat je nog niet meer kunt betalen. 
Als de waarde van het bedrijf stijgt, kunnen werknemers profiteren van de waardestijging van hun aandelen en ontvangen ze een cashbonus of een uitkering in aandelen op basis van hun aantal aandelen. 
Dit is toegestaan in de UAE. 
In Nederland ook, maar dan zit er weer een zware fiscale component aan op het moment dat het tot uitkering komt.