Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Erfbelasting ten koste van nalatenschap in Dubai?

zondag 4 juni 2023 15:24

Vraag: #Hilda, ik ben Nederlander, woon al jaren in de Verenigde Arabische Emiraten, en heb geen eigen kinderen. Ik kan wel heel goed overweg met de kinderen van mijn zus, zij wonen in Nederland, dus ik wil die beide meiden tot de erfgenamen van mijn nalatenschap in de UAE benoemen. Kan dat? En, aangezien ze geen cent te makken hebben, kan ik in mijn Dubai expattestament laten opnemen dat de erfbelasting die zij in Nederland moeten betalen ten laste van mijn (buitenlandse) nalatenschap komt? 


Antwoord: je schrijft dat je al jaren in de UAE woont. Als dat meer dan tien jaar is dan erven je nichtjes in Nederland belastingvrij van jou. 

Als je minder dan tien jaar geleden uitgeschreven bent uit Nederland en je komt binnen die periode van tien jaar te overlijden, dan moeten je nichtjes een behoorlijk percentage erfbelasting betalen. We kunnen opnemen in het expattestament dat die erfbelasting ten laste komt van het saldo van je nalatenschap in de Verenigde Arabische Emiraten. De executeur van je nalatenschap betaalt de verschuldigde erfbelasting dan aan de Belastingdienst, en het restant van de nalatenschap is voor je nichtjes in Nederland.