Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Roddel en achterklap in de Emiraten. Pas ermee op.

maandag 29 mei 2023 17:36

Vraag: #Hilda, ik heb heel veel prachtige karaktereigenschappen vind ik zelf, maar helaas een wat mindere; ik ben dol op roddelen, en als ik een zakelijk conflict met iemand heb dan neem ik graag wraak op de betreffende persoon door leugens over hem of haar te verspreiden. 
Maar nu heb ik helaas de verkeerde getroffen, en de persoon over wie ik heb geroddeld is naar de Public prosecution gestapt, met een afschrift van mijn Messenger bericht. Ik schrok vandaag best wel toen ik een telefoontje kreeg. Klopt het dat roddelen strafbaar is in de UAE, en welke straf staat er op? 
Antwoord: roddelen is inderdaad strafbaar in de UAE, en dat staat onder andere in de volgende artikelen: 
Article 378 of the UAE Penal Code:
"Anyone who spreads false information, rumors, or malicious news about someone that may harm their reputation or public standing shall be punished. The offense shall be deemed committed regardless of whether the information or news is published, written, spoken, or communicated in any other way."
Article 19 of the UAE Cybercrime Law:
"Any person who uses a computer network or electronic information system to spread false information or malicious rumors about an individual shall be liable to punishment. This includes the use of social media platforms, messaging applications, or any other digital means."
De straf op roddelen in de UAE varieert van een gevangenisstraf tot twee jaar en een boete van tussen de AED 10.000 en AED 20.000, en de rechter kan kiezen tussen alleen het opleggen van gevangenisstraf, alleen het opleggen van een geldboete of een combinatie. 
Ben je slachtoffer van een roddelaar, weet dan dat je drie maanden de tijd hebt om een klacht tegen hem of haar in te dienen, en dat kan zowel via de politie als via de Public prosecution.