Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Overspel in Dubai

zondag 14 mei 2023 16:06

Vraag: #Hilda: Is het werkelijk zo dat je in de Verenigde Arabische Emiraten maar goed moet vinden dat je bedreigd wordt omdat je misschien opgepakt wordt vanwege het hebben van een affaire als je in zo'n geval naar de politie gaat?

Antwoord: hoewel veel mensen dat denken, is dat niet het geval.

Adultery, of het hebben van een buitenechtelijke relatie, is strafbaar in de UAE. Er staat een maximale gevangenisstraf op van een jaar, en daarna kunnen expats worden gedeporteerd, Emirati kunnen uiteraard niet teruggestuurd worden naar hun eigen land. 

De straf is hoger als een van beide vreemdgaande partijen veertien jaar of jonger is. Al heb je het in dat geval uiteraard niet over vreemdgaan maar over seksueel misbruik van een minderjarige.

Maar: het is niet zo dat de politie actief jacht maakt op mensen die hun partner bedonderen, en dat je dus geen aangifte moet doen op het moment dat je bedreigd wordt.

Ten eerste is de Criminal law heel duidelijk over vreemdgaan; het is een klachtdelict. Er wordt dus niet actief op gehandhaafd of onderzocht door de politie. Alleen als de wettige echtgenoot of echtgenote een zaak aanhangig maakt bij de politie en verzoekt om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan, wordt er nader onderzoek gedaan door de politie. En zelfs dan wordt er regelmatig door de politie geadviseerd dat men maar beter kan gaan scheiden dan een criminal case aanhangig te maken.

Ten tweede moet de Public Prosecutor overduidelijk bewijs hebben dat er inderdaad sprake is van vreemdgaan. Een verdenking is niet genoeg om iemand te kunnen veroordelen. Als er filmpjes zijn die, zo moet blijken uit nader onderzoek, geen vervalsing zijn, en waaruit blijkt dat iemand is vreemd gegaan, dan is dat bewijs. Zo kan ook een serie van sms berichten bewijs zijn. Of een serie van foto's. Of de verklaringen van getuigen.

Ten derde moet er sprake zijn van een seksuele relatie. Het hebben van een relatie met iemand anders dan je partner terwijl je getrouwd bent, waarbij de relatie (nog) platonisch is, is niet strafbaar.

Aan alle bestanddelen hiervoor genoemd moet worden voldaan, wil het overspel strafbaar zijn.