Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Jouw verantwoordelijkheden als je een evenement organiseert. Denk er niet te licht over.

zaterdag 20 mei 2023 12:38

Vraag: #Hilda, stel je voor, ik ga aan die nieuwe zipline hangen en er overkomt mij iets. En stel, ik moest van de organisatie een document tekenen dat zij niet aansprakelijk zijn voor schade als ik naar beneden val, ik ga er op eigen risico aan hangen. 

Hoe zit dat dan juridisch?


Antwoord: zo'n zin heet een exoneratieclausule.

In heel veel gevallen kan de organisatie er geen beroep op doen, ook al heb je zo'n document ondertekend, en volgt er toch aansprakelijkheid. 

Het opnemen van een exoneratieclausule doet niets af aan de zorgplicht van de organisatie.

De aansprakelijkheid hangt van een aantal factoren af:

1. Hoe groot is het gevaar? 

2. Wat is de precieze zorgplicht van de evenementenorganisator? 

3. Hoe voorzichtig of onvoorzichtig zijn de mogelijke slachtoffers?

4. Wat is de kans op schade of op een ongeval? 

5. Welke preventiemaatregelen heeft de evenementenorganisatie getroffen? 

6. Heb je de veiligheidsvoorschriften vooraf gekregen van de organisatie?

Er wordt naar alle omstandigheden gekeken: heeft de organisatie een verzekering afgesloten, zijn de medewerkers goed geschoold en getraind of gecertificeerd, spreken de medewerkers goed Engels, worden de medewerkers regelmatig door een arts gekeurd, wordt het materiaal regelmatig getest en vernieuwd, is het materiaal gecertificeerd, hangen er borden bij de locatie met duidelijke instructies, heeft de medewerker duidelijke instructies gegeven aan de klant, was de klant onder invloed van medicijnen of alcohol, had de klant al een bepaalde kwaal, mogen alleen meerderjarigen er aan hangen en wordt de Emirates-id of het paspoort gecheckt, heeft de hoogte van de zipline invloed op het reactievermogen van medewerkers en klanten, luisterde de klant naar instructies etc.

(Denk aan het ongeluk met het Nederlandse meisje wat ging bungeejumpen in Spanje en veertig meter naar beneden viel op een droge rivierbedding. Het evenementenbedrijf is schuldig bevonden aan doodslag en ernstige nalatigheid; de medewerkers spraken onvoldoende Engels, de autoriteiten waren niet op de hoogte van de bungeejump locatie en het bedrijf heeft onvoldoende gewaarschuwd voor de risico's. Daarbij wordt ook gekeken naar de leeftijd van het meisje, ze was minderjarig, en haar identiteitspapieren zijn niet gecontroleerd. Haar ouders hebben ook geen toestemming gegeven. 

Een minderjarige wordt verwacht wat dommer te zijn dan iemand die meerderjarig is).