Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Je huis in Dubai wat op je mans naam staat, toch voor de helft in eigendom krijgen

donderdag 11 mei 2023 20:01

Vraag: #Hilda, mijn man en ik hebben samen een huis in Dubai gekocht, en de makelaar heeft ons destijds verteld dat het beslist op zijn naam moest komen te staan. 
Ten onrechte, maar ja, dat wisten we toen niet en dat kunnen we nu niet meer veranderen. Dus het huis staat voor 100% op zijn naam. 
Ik vind dat onprettig, want het betekent dat ik nergens aanspraak op kan maken als we uit elkaar gaan, terwijl ik wel altijd heb meebetaald aan de hypotheek, en nog steeds keurig iedere maand betaal. Hoe kunnen we dat herstellen? 
Antwoord: 
Er zijn verschillende manieren; 
  1. Je man kan jou de helft van het huis "giften". Dat moet via Dubai Land Department en dan wordt de title deed gewijzigd. Dit kost wel geld. 
  2. Jullie kunnen een onderhandse overeenkomst van geldlening aangaan waarin jullie opnemen hoeveel geld jij aan hem hebt geleend en in de toekomst nog gaat lenen en onder welke voorwaarden hij dat geld moet terugbetalen. Je hebt dan wat minder zekerheid dan als je naam op de title deed staat, tenzij hij op korte termijn gaat terugbetalen. 
  3. Jullie kunnen huwelijkse voorwaarden laten inschrijven bij Abu Dhabi Judicial Department in Abu Dhabi, en daarin staat opgenomen dat jij voor de helft eigenaar bent van het pand, en dat hij jou een vooraf bepaalde waarde moet betalen als jullie uit elkaar gaan, of dat de waarde op het moment van de verkoop wordt bepaald. Ook met huwelijkse voorwaarden heb je de zekerheid dat er iets tegenover jouw investering staat. 


De beste oplossing
Wat voor jullie de beste oplossing is hangt dus ook even van de vraag af of je het geld wat jij hebt geinvesteerd op korte termijn nodig hebt, hoe vaardig jullie zijn in het zelf opstellen van een overeenkomst en hoeveel zekerheid je wilt dat je je geld terug krijgt. 

Testament

Als je nog geen testament hebt, is het registreren van een testament sowieso een always good action, want dan kan hij in zijn testament opnemen dat het huis voor jou is na zijn overlijden. 
Maar zekerheid heb je dan niet, want jij kunt ook wel als eerste overlijden, en hij kan ook achter jouw rug om zijn testament wijzigen waardoor het huis na zijn overlijden naar iemand anders gaat.