Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Het Weens koopverdrag en hoe je het van toepassing kunt laten zijn in de Emiraten

zaterdag 13 mei 2023 09:43

Vraag: Hilda, kan ik het Weens #koopverdrag van toepassing verklaren op een internationale overeenkomst tussen mijn bedrijf in Nederland en een bedrijf in de UAE?Antwoord: de UAE is geen partij bij het Weens Koopverdrag, in het Engels de CISG, de United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods. Het Weens koopverdrag wordt ook wel de Vienna Convention genoemd. (Maar daar zijn er meer van, dus dat is nooit zo handig.)


De VAE heeft het verdrag niet geratificeerd 

Hoewel de UAE geen partij is bij het verdrag, is de conventie wel van toepassing op de overeenkomst als in de overeenkomst staat dat het Nederlandse recht van toepassing is, ook al wordt er helemaal niet naar de conventie verwezen in de overeenkomst. 

Nederland is namelijk wel partij. 

Strategisch gezien kan het dus heel handig zijn om het Nederlandse recht van toepassing te verklaren op een overeenkomst, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat er in het Weens koopverdrag staat. 

Het Weens koopverdrag is verkopervriendelijk. Ben jij dus de leverancier, dan is het verstandig als in de overeenkomst staat dat het Nederlandse recht van toepassing is. 

Als verkoper ben je volgens het verdrag wel verplicht om je algemene voorwaarden ter beschikking te stellen (je mag niet naar je website verwijzen) in de taal van de koper.


Slapende honden

Als je expliciet in de overeenkomst opneemt dat het Weens Koopverdrag van toepassing is, dan maakt het helemaal niet uit dat de UAE geen partij is (het verdrag niet heeft geratificeerd). Maar soms kan dat strategisch gezien onverstandig zijn, want je maakt dan wel slapende juridische honden wakker.

(De meeste juristen in de UAE hebben namelijk geen weet van het bestaan van het CISG).

Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan!