Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Gesprekken opnemen zonder toestemming is in Dubai strafbaar.

vrijdag 12 mei 2023 12:54

Vraag: #Hilda, ik heb binnenkort een overleg met iemand die ik voor geen meter vertrouw, want hij heeft me al meerdere keren een loer gedraaid, en verdraait altijd onze afspraken. Dus nu wil ik met mijn Apple Watch ons gesprek opnemen zodat ik later kan bewijzen wat we afgesproken hebben. 
Mag dat in de UAE, en mag ik de opnames ook als bewijsmateriaal gebruiken als er eventueel een rechtszaak volgt? 
Antwoord: het mag als je zijn toestemming vraagt om het gesprek op te nemen. Doe je dat niet, dan is er sprake van een heimelijke gespreksopname. En dat is strafbaar in de UAE. 
Artikel 378 van het Federale Wetboek van Strafrecht van de UAE stelt dat elke persoon die "zonder de toestemming van de betrokken partij(en) de privégesprekken van anderen beluistert of opneemt" een gevangenisstraf en/of een boete kan krijgen.
Daarnaast zijn er ook andere wetten die betrekking hebben op privacy, zoals de Cybercrime-wetgeving en de Telecommunicatiewetgeving, die het onrechtmatig opnemen van gesprekken via elektronische middelen verbieden.