Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


meerjarig multiple entry visum voor Nederland

vrijdag 14 april 2023 23:45

Vraag: #Hilda, wanneer kun je als buitenlander/vreemdeling een meerjarig multiple entry visum voor Nederland krijgen? 
Antwoord: om die vraag te kunnen beantwoorden bij deze eerst wat uitleg over de soorten visa: 

Single-entry visum

Een single-entry visum heeft een geldigheidsduur van maximaal 90 dagen. Hiermee mag men 1 keer maximaal 90 dagen in Nederland/Schengengebied verblijven.


multiple-entry visum (MEV)

Dan is er nog een multiple-entry visum (MEV) met een geldigheidsduur van 1 tot maximaal 5 jaar. Hiermee mag men telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland/Schengengebied verblijven, maar dit hoeft niet achter elkaar te zijn, het mag ook worden verspreid. Zolang de buitenlander maar nooit meer dan 90 dagen per 180 dagen in Nederland verblijft. 
Een multiple entry visum wordt ook wel een 5 jaars-visum genoemd. Dat is niet correct, omdat een multiple-entry visum ook voor minder dan vijf jaar wordt afgegeven. 
Daarnaast is dit visum nooit langer geldig dan de resterende geldigheidsduur van het paspoort van de vreemdeling.
Met een multiple-entry visum kan de vreemdeling Nederland voor een onbeperkt aantal keren te bezoeken, zo lang als het geldig is, en met inachtneming van de 90/180 dagen regeling.  
Het kan dus verstandig zijn om, als je voor je buitenlandse partner een meerjarig visum wilt aanvragen om eerst zijn of haar paspoort te vernieuwen. 


Een meerjarig multiple-entry visum

Een meerjarig multiple-entry visum kan alleen worden aangevraagd als de betreffende vreemdeling zich bij eerdere bezoekjes aan Nederland aan alle visaregels heeft gehouden. Er moet nog steeds een garantstelling worden afgegeven voor de betreffende persoon, en een medische reisverzekering is ook nog steeds nodig.  

De rol van de IND

Het visum wordt aangevraagd via de IND, je kunt eventueel familie in Nederland inzetten om het visum aan te vragen.