Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Leerplichtwet van Nederland en je kinderen op school in Dubai

dinsdag 11 april 2023 16:47

Vraag: #Hilda, als wij met onze kinderen nog even in Nederland ingeschreven staan, terwijl we feitelijk in de Verenigde Arabische Emiraten wonen, vallen onze kinderen dan onder de Nederlandse Leerplichtwet? 
Antwoord: ja. Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. 


Wanneer vervalt de leerplichtwet?

Als je kinderen uitgeschreven zijn uit Nederland vervalt die leerplichtwet. Maar wil je eerst even kijken of het je gezin wel bevalt in de UAE, dan kan het soms goed zijn om je uitschrijving uit Nederland nog even uit te stellen. 
Als je kind in de UAE (als resident) naar school gaat, en het tegelijkertijd nog ingeschreven staat in Nederland, en dus in Nederland leerplichtig is, is dat ook helemaal niet problematisch. Het is wel verstandig om even proactief contact te zoeken met de leerplichtambtenaar, in plaats van af te wachten tot je een brief krijgt. Maar ook als je dat in de drukte vergeten bent is het geen ramp. Dan stuur je gewoon de documenten toe waaruit blijkt dat je kind in de UAE naar school gaat, met een begeleidend briefje, dat jullie nog niet weten of je in de UAE wilt blijven, en dan krijg je echt geen boete. 


Elke gemeente heeft een leerplichtambtenaar

Iedere Nederlandse gemeente is verplicht om in ieder geval een leerplichtambtenaar in dienst te hebben. Je kunt dus met je eigen woongemeente contact opnemen, of op hun website opzoeken wie de leerplichtambtenaar is, en die schrijf je dan een brief of een email.