Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Hoe krijg ik mijn security deposit terug van mijn huisbaas in Dubai?

dinsdag 25 april 2023 13:23

Vraag: #Hilda, ik verlaat na twee jaar mijn appartement in Business Bay, en ga verhuizen naar Ras al Khaimah. 
Ik wil natuurlijk graag mijn securitydeposit terug. 
Ik heb nooit veel gedoe gehad met de landlord, dus ik hoop dat dat goed gaat, maar ik wil wel even van jou weten of ik het moet laten schilderen voor ik er uit ga. 


Antwoord: dat hangt er natuurlijk vanaf hoe het in je huurovereenkomst staat omschreven. 
Dus mijn advies is altijd om daar eerst naar te kijken en te controleren of er is afgeweken van artikel 21 van de standaard huurovereenkomst (de standaard bepaling staat hieronder). 


De gebruikelijke situatie

Meestal is er sprake van een standaard RERA huurovereenkomst. 
En daarin staat bij het artikel Return of the deposit: Tenant shall be obliged, upon expiry of tenancy, to return the property to Landlord in the same condition as handed over to him at the time of contracting except for normal wear and tear or for reasons beyond his control. 


Wear and tear

De vervolgvraag is dan natuurlijk wat "normal wear and tear" is. 
Daar is geen definitie van, maar ik kan wel wat voorbeelden geven: 
  1. Heb je met je drilboor gaten in de muren geboord om je Herman Brood op te hangen, dan moet je deze netjes opvullen bij vertrek. 
  2. Heb je kleine kinderen die met hun vette vingers altijd de muren vastpakken in plaats van de trapleuning, dan adviseer ik je om de muren te laten overschilderen. Dit valt niet onder de normal wear and tear. 
  3. Heb je het appartement in Pantone  color of the year 2023 laten schilderen dan adviseer ik je op tijd contact op te nemen met je landlord voor overleg. Men heeft in de UAE nu eenmaal een voorkeur voor de oubollige woestijntinten, en de landlord staat in zijn recht als hij het wil laten overschilderen, want dit is geen normal wear and tear. 
  4. Heeft je kat aan de muren gekrabt, dan adviseer ik je ook het appartement te laten overschilderen, want dit is ook geen normal wear and tear.   
Daarbij speelt de duur dat je er gewoond hebt wel een rol. Heb je vier jaar in het appartement gewoond, dan is het normaal dat de verf niet meer overal perfect is. Heb je er twee maanden gewoond en hebben de verhuizers je spullen wat woest langs de muren geschraapt, dan kan het nodig zijn de muren over te (laten) schilderen.
Reasons beyond your control zijn bijvoorbeeld een lekkage in het appartement boven dat van jou waardoor er schimmel op je muren is ontstaan.