Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


De wetgeving tussen de emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten kan verschillen

zondag 2 april 2023 14:25

Vraag: #Hilda, hoe komt het dat ieder Emiraat zijn eigen wetgeving heeft, en is er ook bepaalde wetgeving die voor alle Emiraten hetzelfde is? 
Antwoord: de federale wetgeving (Federal law) in de UAE is hetzelfde voor alle Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast heeft ieder Emiraat zijn eigen bevoegdheden. 
Voor het strafrecht geldt dat dit grotendeels Federal law is, 
maar elk emiraat heeft wel de bevoegdheid om zijn eigen strafrechtelijke procedures vast te stellen.
Gezondheidszorg: Elk emiraat heeft de bevoegdheid om zijn eigen gezondheidszorgbeleid en -regelgeving vast te stellen, maar de federale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van nationale gezondheidszorgwetten.
Onderwijs: Elk emiraat heeft de bevoegdheid om zijn eigen onderwijsbeleid en -regelgeving vast te stellen, maar de federale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van nationale onderwijswetten.
Arbeidsrecht: Elk emiraat heeft de bevoegdheid om zijn eigen arbeidsrecht vast te stellen, maar de federale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de federale Labour law. 
Bouwrecht en projectontwikkeling: Elk Emiraat heeft de bevoegdheid om zijn eigen bouw- en projectontwikkelingsregelgeving vast te stellen.
De Federal Law is de hoogste wet. Dat betekent dat als er strijd zou zijn tussen een Federal law en een lokale wet in een van de Emiraten, de Federal law altijd voorgaat.