Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Trouwen in Dubai, en dan meteen terug naar Nederland. Wat zijn de gevolgen?

dinsdag 14 maart 2023 01:03

Vraag: #Hilda, mijn vriend en ik zijn allebei Nederlander en we wonen in Nederland.
We willen in Dubai gaan trouwen tijdens onze vakantie, want dan zijn we tenminste zeker van mooi weer. Daarna gaan we weer naar Nederland terug. Moeten we dan nog iets "juridisch" regelen in de Verenigde Arabische Emiraten? 
Antwoord: in dat geval adviseer ik je om in Nederland naar de notaris te gaan om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen, maar dat moet je weer niet doen als je samen wilt afspreken dat jullie elkaar geen alimentatie hoeven te betalen als het niet goed afloopt.  (Daarvoor moet je dan weer bij mij zijn). 
Doe je dat niet, regel je alleen de taart, de locatie, de jurk en de make-up, dan ben je getrouwd in een beperkte gemeenschap van goederen. (Had je de vraag voor 2018 gesteld dan was het antwoord weer anders geweest). 
En dat betekent dat vermogen van jou wat je voor het huwelijk al had, en vermogen van je vriend wat je voor het huwelijk al had, niet standaard meer van jullie beiden is, zoals bij de algehele gemeenschap van goederen. 
Ook erfenissen en schenkingen zijn niet meer standaard van jullie beiden, zoals bij de algehele gemeenschap van goederen. 
In de gemeenschap vallen wel de goederen jullie vóór jullie huwelijk samen hebben verkregen of schulden die jullie vóór het  huwelijk samen zijn aangegaan. Denk dan aan de gemeenschappelijke woning, met de bijbehorende hypotheekschuld. 
Een voorbeeld: 
Hugo en Mireille hebben al tijdens hun samenwonen een huis gekocht in Nederland. Mireille verdient flink meer dan Hugo, en heeft altijd flink gespaard, waar Hugo zijn geld vooral aan kleding en schoenen uitgeeft, tot grote ergernis van Mireille. De notaris heeft daarom in de akte opgenomen dat Mireille voor 80% eigenaar van hun huis is, en Hugo voor 20%. 
Als Hugo en Mireille vervolgens trouwen zonder iets te regelen dan kan Hugo door zijn huwelijk een rijk man worden, want hij wordt dan zomaar, zonder iets bij te dragen, eigenaar van 50% van de woning. 
En Mireille is zomaar "automatisch"een deel  van haar woning kwijt, zonder daar iets voor geregeld te hebben.  
Maar Hugo kan ook ineens nog armer worden, als er een flinke restschuld overblijft als het huis ineens verkocht moet worden. En Mireille wordt daardoor dan uiteraard minder arm. 
Aangezien de ouders van Mireille Hugo eigenlijk maar een onbenullige ijdeltuit vinden (maar geinspireerd door wijlen Simon Carmiggelt hebben ze dat nooit aan hun kind verteld), laten ze in hun testament opnemen dat hun erfenis alleeen voor hun dochter bedoeld is, en dat Hugo er geen aanspraak op kan maken. 
Op zich is dat niet meer nodig, want erfenissen vallen sinds 2018 automatisch buiten de nieuwe gemeenschap. Maar echtgenoten kunnen wel in huwelijkse voorwaarden laten opnemen dat erfenissen wel in de gemeenschap van goederen vallen, tenzij er iets anders in een testament staat. 
Maar als je als Nederlander in Nederland woont, en alleen naar de UAE komt om in de UAE te trouwen, dan is de wetgeving van de UAE dus niet van toepassing, omdat je "eerste huwelijksdomicilie" - het land waar je na het aangaan van het huwelijk woont - niet de UAE is maar Nederland.