Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Mediator worden in de VAE

donderdag 9 maart 2023 17:57

Vraag: #Hilda, het werk van mediator lijkt mij nou ook zo ontzettend leuk, want ik help graag mensen. Hoe word ik dat, en is het iets voor mij? 
Antwoord: in de UAE staat, hoewel heel veel courts het over mediation hebben, waar het in wezen om doorverwijzing gaat, mediation nog in de kinderschoenen. 
In Nederland is het de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld, en wordt er behoorlijk "geschoffeld" in de mediatorstuin. (Mediators moeten aan veel eisen voldoen). 
Hoe je het wordt kun je op de website van de MFN wel vinden. 
Of het ook een leuk beroep is? Nou, het is heftig. Een business conflict is niet zo zwaar om te mediaten, en een conflict bij de Raad van State (daar ben ik ook mediator) vind ik ook niet belastend. 
Maar scheidingen zijn vrijwel altijd lastige trajecten die ik alleen aanneem als ik ze op dat moment aan kan. 
De emoties zitten namelijk continu heel hoog, en die richten zich al gauw op de echtscheidingsbegeleider. 
Qua taalgebruik is het op eieren lopen, want voor je het weet vindt een van de partijen mij partijdig of schiet een onschuldige opmerking in het verkeerde keelgat.
Ik heb ook wel te maken met mensen die hun kinderen ernstig mishandelen, die hun kinderen van drie jaar dagen lang alleen thuis laten zonder eten en drinken of die op een dermate laag niveau functioneren dat een scheidingsproces eigenlijk te ingewikkeld voor ze is. 
Af en toe ben ik meer hulpverlener dan mediator, hoewel dat natuurlijk helemaal niet mag (want het is niet rolvast), en geef ik zakken met kleding en schoenen mee omdat kinderen midden in de Nederlandse winter op plastic waterschoentjes lopen en niet eens een fatsoenlijke jas hebben. 
Bij een mediation in Nederland ben ik bij de constatering van kindermishandeling verplicht om melding te maken bij Veilig Thuis, maar ook om aan de betreffende mishandelaar te vertellen dat ik die melding heb gedaan. 
De laatste keer dat ik dat deed had de betreffende (m)loeder niet alleen een knokploeg ingeschakeld om haar ex in zijn eigen huis te overvallen, maar was ze ook in het leven van haar kinderen een afschuwelijke intimiderende factor. Na mijn melding begon ze mij lastig te vallen. 
Dus ik kan niet zeggen dat het altijd een leuk beroep is. En als je op toevoegingsbasis werkt ben je ook nog eens gratis aan het werk. Heerlijk, om in je vrije tijd uitgescholden te worden door je klanten....
Dus dat zijn wel dingen waar je je bewust van moet zijn als je overweegt om mediator te worden.