Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Het LBIO staat niet sterk in de Emiraten

woensdag 29 maart 2023 15:45

Vraag: #Hilda, ik ben altijd heel goed geweest voor mijn ex, maar ze stelt zich nu zodanig aan dat ik niet langer alimentatie voor haar wil betalen. Ze zoekt zelf maar lekker een baan, van werken gaat ze niet dood.

Dus ik ben naar Dubai verhuisd en ik ben gestopt met betalen. Nu heeft zij het LBIO ingeschakeld. En ze dreigt ermee dat die mij in Dubai komen opzoeken om te zorgen dat ik alimentatie betaal. Klopt dat? 


Antwoord: nee, dat klopt niet. Het LBIO staat niet sterk in de UAE, want het heeft geen bevoegdheid in de UAE, en de UAE erkent vonnissen van buitenlandse rechters niet en is geen partij bij allerlei internationale verdragen over bijvoorbeeld alimentatie. 


Het LBIO werkt "gratis" (ze schieten als het ware de inningskosten voor) voor de ontvangstgerechtigde voor wie ze de inning gaan doen, en gaat dus geen tienduizenden euro's steken in een procedure voor de rechter in de UAE. 


Maar dat is ook niet altijd nodig. Het LBIO kan een niet betalende alimentatieplichtige wel laten opnemen in het Register Paspoortsignaleringen om de betaaldruk op te voeren. En de enige manier om daar geen last van te hebben is door een andere nationaliteit aan te nemen.