Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Heb ik met uren vertraging recht op compensatie?

vrijdag 3 maart 2023 18:12

Vraag: #Hilda, ik vloog onlangs van Amsterdam naar DXB met Emirates, en we hadden een aantal uren vertraging omdat er iemand aan boord ziek werd. Kan ik dan aanspraak maken op een schadevergoeding? 
Antwoord: dat hangt van de omstandigheden af. 
Een zieke passagier aan boord van een toestel is een van buiten komende omstandigheid waar een luchtvaartmaatschappij geen invloed op kan uitoefenen en is daarom een buitengewone omstandigheid. En bij een buitengewone omstandigheid hoeft een luchtvaartmaatschappij geen schadevergoeding te betalen. 
Maar in het geval waarin Emirates onvoldoende zuurstofflessen aan boord had, een zieke passagier aan boord zuurstof nodig had (vier flessen), en de vlucht vervolgens vertraging opliep omdat Emirates bij andere maatschappijen extra zuurstofflessen moest zien te ritselen, oordeelde de Nederlandse rechter dat dit een operationeel probleem was van Emirates, wat niet samenhangt met de ziekte van de passagier maar gewoon met niet goed voorbereid te werk gaan, en dus werd Emirates in dat geval veroordeeld om de schadevergoeding aan de passagiers die hun vlucht hierdoor gemist hadden te betalen.