Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Een copy right claim in de VAE

maandag 6 maart 2023 14:21

Vraag: #Hilda, ik heb een grote fout gemaakt. Ik heb het artikel van iemand anders gekopieerd, en op mijn eigen Facebookpagina gezet alsof het mijn artikel was, zonder de bron te vermelden. 
Nu is de betreffende persoon erachter gekomen dat ik haar teksten heb gekopieerd en ze is bijzonder giftig. Maar nergens op haar Facebookpagina staat expliciet dat er auteursrecht geldt, kan ik daar nog iets mee? En hoe lang geldt de auteursrechtbescherming in de UAE eigenlijk? 
Antwoord: het auteursrecht is ontstaan door het schrijven van het artikel, daarvoor is het niet nodig om ergens te melden dat er auteursrecht geldt. Dus dat gaat je niet helpen.  
In de UAE is de auteursrechtbescherming van een werk (zoals een artikel) geldig voor de duur van het leven van de maker plus 50 jaar na zijn of haar overlijden. Na deze periode valt het werk in het publieke domein en kan het zonder toestemming worden gebruikt. 
In jouw geval zit er dus niks anders op dan te gaan onderhandelen met de auteur in kwestie over het betalen van een vergoeding voor het onrechtmatige gebruik (plagiaat).