Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


De nanny meenemen naar Nederland in de zomermaanden.

donderdag 2 maart 2023 23:41

Vraag: #Hilda, Ik snap niet meer hoe ik ooit zonder mijn nanny in de UAE kon. Eindelijk kan ik weer eens de deur uit. Nu gaan we in de zomer naar Nederland, en we willen haar graag meenemen. Kan dat?
Antwoord: Nee, tenzij je bij het UWV een tijdelijke tewerkstellingsvergunning aanvraagt, aantoont dat er geen enkele EU onderdaan beschikbaar was om hetzelfde werk voor jou te doen, loonbelasting afdraagt als werkgever, de nanny zich inschrijft in Nederland, je een Nederlands salaris betaalt van minimaal het minimumloon, je de verschuldigde loonbelasting afdraagt aan de Belastingdienst en minimaal een half jaar voorbereidingstijd in acht neemt om dit allemaal te regelen. 
Let wel: het is in reallife iets ingewikkelder dan ik hierboven omschrijf. 
Je kunt via VFS een toeristenvisum aanvragen voor je nanny, maar ze gebruikt dat oneigenlijk, want ze is voor jou aan het werk. 
Huishoudelijk werk en op kinderen passen wordt wel degelijk gezien als overtreding van de regelgeving in Nederland. 
Weet dat er in Nederland bijzonder streng gecontroleerd wordt, en dat zij onmiddellijk het land uitgezet wordt bij ontdekking. Op jouw kosten. 
Jij krijgt een torenhoge boete voor je kiezen (je wordt als werkgever gezien die alle arbeidsrechtelijke wetgeving overtreedt, niet als particulier).
Niet zo heel anders dan in de UAE dus. 
En natuurlijk zijn er altijd mensen die dit al jaren illegaal doen en “nog nooit problemen hebben ervaren”. 
De mensen bij wie het gigantisch mis gegaan is melden zich niet op Facebook....