Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


De meest gemaakte fout bij echtscheidingen:

zaterdag 11 maart 2023 01:50

#Hilda, wat is de meest gemaakte fout bij een echtscheiding? 
Antwoord: dat mensen te snel willen. Bij de voorbereidingen van een bruiloft is het heel normaal dat je twee jaar de tijd neemt. En als het dan tot een scheiding komt wil men vaak in een paar weken gescheiden zijn. Technisch/juridisch gezien kan een scheiding best vlot afgewikkeld worden, maar van je partner scheiden is ook een rouwproces. 
Je moet afscheid nemen van je toekomstwensen, je moet afscheid nemen van het beeld wat buitenstaanders van je gezin of van jullie als stel hebben, je schaamt je, je maakt je zorgen over de financiën, je maakt je zorgen dat de partner de kinderen wil meenemen naar het eigen land en je maakt je zorgen over de verwerking van de scheiding door de kinderen.  
Het is gekkenwerk om dat in een paar weken tijd te willen afronden. 
Als een van beide partners de scheiding totaal niet zag aankomen, en dat is in heel veel gevallen zo, dan zit die partner in een heel andere fase dan de partner die al twee jaar rondliep met de gedachte om te scheiden, en nu dan toch het besluit heeft genomen om door te zetten. 
De partner die dacht dat hij of zij enigszins gelukkig getrouwd was moet dan in drie weken tijd de overgang maken van "ach, overal is wel eens wat", naar "we zijn gescheiden". Die zit in die periode nog volop in de denial fase van het rouwproces. 
(Volgens Elisabeth Kubler-Ross gaat een rouwproces van ongeloof, gevolgd door ontkenning, woede, het gevecht aangaan / onderhandelen, schuldgevoel, depressie naar uiteindelijk acceptatie.)
En zolang een van beide partijen, of beide partijen, nog niet geaccepteerd heeft/hebben dat aan de relatie een einde is gekomen, duurt de scheidingsprocedure veel langer, en wordt die daarmee een stuk duurder. 
Want dan moet er uren lang worden gesteggeld over een Ikea "schilderijtje" of een toiletemmertje. Of het gewenste kapsel van de kinderen.
En dat is duur als er een advocaat of mediator bij zit.