Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Belasting betalen in Dubai. Echt waar.

donderdag 30 maart 2023 19:30

Er komt een belasting voor bedrijven aan in Dubai

Er komt inderdaad een belasting aan, een Corporate Income Tax, niet alleen in Dubai, maar ook in de andere zes emiraten. Die wordt geheven over de winst over het eerste volle boekjaar na 1 juni 2023. Dat zal voor de overgrote meerderheid dus 2024 zijn. En die moet worden betaald voor 1 september 2025. 

Het gaat om 9% belasting, waarbij de eerste 375.000 AED belastingvrij wordt gehouden, €94.400 bij de huidige koers. Kort en goed: ben je management consultant en heb je €144.400 winst gerealiseerd (gefeliciteerd!) dan ga je in Dubai daarover dus 9% van €50.000 = €4.500 belasting betalen. Een effectieve belastingdruk van 3,1%, en dat is nog steeds een fractie van wat je in Nederland had moeten betalen. Maar, en dit is het slechte nieuws, je zult dus ook moeten gaan boekhouden, en die boekhouding, net als in Nederland, zeven jaar moeten bewaren. 

Fun fact: ik was in overleg met een van de ambtenaren van de Dubai Economic Department en hij was totaal niet op de hoogte van het feit dat deze belasting eraan zit te komen. 

Hoe zit het nu op de freezones?

Dat geeft een divers beeld. Klip en klaar is dat de wetgever van de Emiraten bezig is om onder voorwaarden het mogelijk te maken bedrijven die op bepaalde freezones zijn gevestigd een langjarige tax holiday te geven. Aan de mitsen en maren die hieraan verbonden zijn, wordt momenteel de laatste hand gelegd. Maar sommige freezones zijn daar helemaal niet blij mee. 


Soms wíllen bedrijven heel graag belasting betalen

Als een bedrijf een moederbedrijf heeft in een ander land en dat land heeft al een belastingverdrag met de Emiraten, dan kan het gebeuren dat een bedrijf heel graag belasting in de Emiraten wil betalen, omdat het dan in het thuisland geen belasting meer hoeft te betalen. Zelfs als het bedrijf in een freezone is gevestigd. Dit is de rationale achter het gegeven dat sommige freezones helemaal niet streven naar een vrijstelling. 


Conclusie

Een echte conclusie is er nog niet. Voor nu geldt: nog even afwachten en vooral de bronteksten goed in de gaten houden en lezen (ze worden in het Engels gepubliceerd en alleen bij conflict is de Arabische tekst leidend), en niet teveel het nieuws hierover volgen, want op basis van speculaties schiet het op dit moment alle kanten op. Nou, vooruit; een conclusie lijkt wel te trekken: de keuze van je freezone wordt in de toekomst nog belangrijker. En er is keuze genoeg want er zijn 45 freezones in de Emiraten.