Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Als je geen huwelijkse voorwaarden hebt, dan kan de sharia wetgeving van toepassing zijn op je huwelijk

zaterdag 4 maart 2023 18:48

Vraag: #Hilda
Ik, Nederlander, ben van plan om met een Marokkaanse dame in Nederland te trouwen. Zij komt uit Marokko, heeft geen achtergrond in Nederland en wij willen graag ons leven verder voortzetten in Dubai, dus in Nederland alleen trouwen. 
Welk recht is van toepassing op ons huwelijk, en wat zijn daar de consequenties van? 
Antwoord: als jullie niet gaan trouwen op huwelijkse voorwaarden en een rechtskeuze laten opnemen, dan is de sharia law van de UAE van toepassing op jullie huwelijk. 
(Want dat is het land waar jullie meteen na het sluiten van het huwelijk gaan wonen, en dus het "eerste huwelijksdomicilie"). 
En dat betekent bijvoorbeeld dat jullie in geval van een scheiding niet in Nederland kunnen scheiden, ook al ben je in Nederland getrouwd en heb jij de Nederlandse nationaliteit. 
(Je moet dan eerst weer zes maanden in Nederland ingeschreven zijn). 
Het betekent bijvoorbeeld dat als een van jullie beiden komt te overlijden, en jullie hebben geen testament, de sharia wetgeving van toepassing is volgens het Nederlandse internationale erfrecht, en het Nederlandse erfrecht volgens de UAE law als jij komt te overlijden, en het Marokkaanse erfrecht als je vrouw komt te overlijden. En als jullie gelijktijdig overlijden dan gaan het Nederlandse, het Marokkaanse en het UAE recht met elkaar conflicteren. Ik schat zo in dat alleen al de juridische kosten om de nalatenschap af te wikkelen dan hoger zijn dan AED 400.000. Dus als je dan niet heel veel assets hebt is het dan voordeliger om ze maar naar Sheikh Mohammed te laten gaan.   
Het betekent voor je aanstaande vrouw dat zij er op moet staan dat als jullie samen vastgoed aankopen in de UAE, haar naam op de title deed komt te staan. Want als alleen jouw naam op de title deed staat, vist zij achter het net als het ooit tot een scheiding komt, en krijgt ze helemaal niks. (Tenzij ze kan bewijzen dat zij een substantiële bijdrage heeft geleverd, maar dat bewijs is lastig). 
Het betekent dat als jullie ooit kinderen krijgen, en zij een betere baan heeft dan jij, jij tot de kinderen volwassen zijn alle kosten van de kinderen moet betalen als jullie uit elkaar gaan. Haar inkomen is volledig voor haar en wordt niet meegeteld bij het bepalen van de alimentatie. 
Vind je dit allemaal best wel griezelig, dan moet je op huwelijkse voorwaarden trouwen, in Nederland of in de UAE (Abu Dhabi courts). Dan maken jullie vooraf afspraken over wat jullie van elkaar willen als jullie elkaar niet meer zo leuk vinden. 
En als je dan ook nog een expattestament laat opstellen dan weet je ook zeker dat je niet voor niks je hele leven aan het sparen, werken en assets vergaren bent.