Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


5 goede redenen om níet naar Dubai te emigreren

maandag 27 maart 2023 19:44

5 redenen om níet naar Dubai te komen


Wanneer is Dubai voor jou niet 'the place to be?' Daar lees je weinig over, terwijl er 5 eenvoudig aan te wijzen situaties zijn waarin je beter niet - meteen - naar Dubai kunt vertrekken. 

Je hebt een grote kinderschare

Internationale scholen zijn in de emiraten in handen van bedrijven en hebben stevige prijskaartjes. Reken op minimaal €7.000 per kind per jaar, en het gemiddelde zal zo ongeveer op €12.000 per kind per jaar liggen. Enne, this is Dubai! Dus €40.000 per kind per jaar betalen kan ook. Als je dat graag wilt. Ja, het klopt dat je werkgever nog wel eens de school voor de kinderen wil betalen. Maar na het tweede of derde kind houdt dat doorgaans op. 

Ter geruststelling; de scholen zijn weliswaar in handen van bedrijven, maar het ministerie van onderwijs houdt er strenge inspecties op na. Het niveau is zonder meer goed. 

Je hebt permanent dure medicijnen nodig

Als je afhankelijk bent van dure medicijnen, dan moet je je realiseren dat op het moment dat je je uitschrijft uit Nederland, je hoe dan ook niet meer verzekerd kunt zijn in het Nederlandse ziektekostensysteem. Dus je moet de commerciële markt op om een verzekering te vinden. Ben je jong en gezond? Dat lukt dat voor €2.000 per jaar en dan heb je ook nog een verzekering met vrije ziekenhuiskeuze (belangrijk). Ben je oud en heb je zogenaamde pre-existing conditions? Dan worden die uitgezonderd door de commerciële verzekering en dat geldt dan ook voor de medicijnen die je nodig hebt. Zelf betalen dus. 

Je houdt van wintersport

Een beetje flauw natuurlijk, want er is inderdaad een indoor ski-baan in Dubai, maar toch; hou je heel veel van buitensporten, wintersport, zweefvliegen, wielrennen, etc? Het kan hier allemaal niet of hooguit zo'n drie maanden jaar. En omgekeerd: geeft je huid allergische reacties op zonlicht? Don't do Dubai. 

Je hebt geen startkapitaal / reserve

Emigreren is natuurlijk 'duur'. Weliswaar kom je hier in een nagenoeg belastingvrij land (en dat merk je: benzine: €0.70 / liter, stroom €0,08 / kWh enne...geen inkomstenbelasting enzo), maar alle begin is moeilijk en als je niet minimaal beschikt over circa €20.000 wat je vrij kunt opnemen, dan zeg ik: 'niet aan beginnen'. En dat zeg ik óók als je al een baan aangeboden gekregen hebt. 

Je bent laag opgeleid

Voor ondernemers maak ik een uitzondering, je mag namelijk altijd een onderneming starten. En de Quote in Nederland had laatst niet voor niets een special over al die zeer succesvolle school-drop out entrepreneurs. 

Maar voor werknemers geldt echt: de tijd dat je hier in Dubai een heel goede baan kon bemachtigen louter en alleen omdat je uit Noord-West Europa kwam en Engels sprak, ligt ruim een decennium achter ons. Net als in Nederland wordt er scherp gelet op je opleiding in de voorselecties voor een baan.